Govor NBA trenera odjeknuo svijetom: Dosta je! Umoran sam od ćutanja!

0
Radiosarajevo.ba
Govor NBA trenera odjeknuo svijetom: Dosta je! Umoran sam od ćutanja!
Foto: Prtscr / Youtube / Steve Kerr nije birao riječi

Trener Golden State Warriorsa Steve Kerr uoči sinoćnje utakmice u Dallasu nije želio govoriti o košarci. Na press konferenciji na kakvima se obično govori o startnim petorkama i korekcijama u igri, Kerr je u nepune tri minute održao strastven i moćan govor povodom pucnjave u školi u Teksasu, u kojoj je ubijeno više od 20 ljudi, mahom djece.

Video njegovog govora danas je jedan od najviralnijih snimaka na društvenim mrežama diljem svijeta.

Kerr se nikada nije stidio govoriti o politici i kritizirati američku vladu, posebno tokom predsjedništva Donalda Trumpa, a cijelog se života zalaže za kontrolu oružja u Americi, djelomično i zbog osobne tragedije u kojoj mu je 1984. u Bejrutu ubijen otac, koji je tamo radio kao sveučilišni profesor.

Zeljković o ranijim nesuglasicama s Barbarezom: "Samo budale ne mijenjaju mišljenje"

Zeljković o ranijim nesuglasicama s Barbarezom: "Samo budale ne mijenjaju mišljenje"

Na trenutke jecajući i udarajući po stolu, Kerr je optužio američke senatore da stavljaju žudnju za vlastitom moći ispred brojnih života jer ne žele izglasati prijedlog dopune zakona prema kojem treba provjeriti mušterije prije nego što im se proda oružje.

U nastavku pogledajte ili pročitajte cijeli Kerrov govor, koji je preveo Index:

"Neću govoriti o košarci, ništa se nije dogodilo s našom ekipom u posljednjih šest sati. Krenut ćemo s istom petorkom, košarkaška pitanja nisu bitna. Otkako smo završili sa šuterskim treningom, 14 djece je ubijeno 400 milja odavde, i učiteljica.

U posljednjih 10 dana ubijeni su stariji crni ljudi u supermarketu u Buffalu, ubijeni su Azijci koji su išli u crkvu u Južnoj Kaliforniji, a sada su djeca ubijena u školi. Kada ćemo nešto učiniti?!" povisio je Kerr glas i počeo lupati po stolu.

"Tako sam umoran od toga da dolazim tu i nudim sućut shrvanim obiteljima, oprostite. Umoran sam od tišine. Dosta! Imamo 50 senatora koji odbijaju izglasati HR 8, što je pravilo provjere nečije prošlosti, koje se čeka već dvije godine. A niko ne želi glasati za njega da ne izgubi moć.

Zato pitam Mitcha McConnella i sve senatore koji odbijaju učiniti išta po pitanju nasilja, pucnjava u školama i supermarketima: hoćete li staviti svoju vlastitu žudnju za moći ispred života naše djece, starijih i vjernika? Jer tako mi to izgleda, to radimo svake sedmice.

Sit sam toga, dosta mi je. Večeras ćemo igrati utakmicu, ali želim da svi ovdje, svi koji slušaju, misle na svoju djecu i na svoje unuke, majke, očeve, sestre i braću. Kako biste se osjećali da se ovo danas dogodilo vama?

Ne smijemo otupjeti na ovo. Ne smijemo sjediti ovdje, pročitati o tome, odlučiti se za minutu tišine, a onda 'naprijed, Dubsi' i 'idemo, Mavsi'. To ćemo sad učiniti. Igrati košarku. A 50 senatora u Washingtonu će nas držati za taoce.

Shvaćate li da 90 posto Amerikanaca, neovisno o političkoj opredijeljenosti, žele univerzalnu provjeru pozadine. Nas 90 posto smo taoci 50-ero senatora u Washingtonu koji to ne žele staviti ni na glasanje, unatoč tome što američki narod želi. Neće glasati jer žele zadržati vlastitu moć. To je jadno! Dosta mi je!" završio je Kerr, ustao i otišao s press konferencije.

Podsjećamo, u osnovnoj školi u Texasu došlo je do pucnjave u kojoj je ubijeno 19 djece te dvoje odraslih. Do pucnjave je došlo u 11:17 po teksaškom vremenu (19:18 po hrvatskom) u Osnovnoj školi Robb u Uvaldeu, gradiću na jugozapadu Teksasa.
Policija je objavila da je i 18-godišnji napadač Salvador Ramos mrtav. Više od 10 djece je ozlijeđeno, a jedna žena i djevojčica su u kritičnom stanju. Radi se o školi koju pohađaju učenici do četvrtog razreda. Ima ih petstotinjak i većinski su hispanskog porijekla i siromašnog ekonomskog statusa.

Pogledajte video:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije