Fotograf prikazao kako izgleda njegova paraliza sna

Radiosarajevo.ba
Fotograf prikazao kako izgleda njegova paraliza sna
Fotograf Nicolas Bruno svoje dane provodi poput ostalih, no njegove noći su potpuno različite.

Paraliza sna ili paraliza spavanja je trenutna nemogućnost osobe da pomiče udove, trup i glavu iako je posve svjesna. Može se pojaviti kad neko utone u san ili, mnogo rjeđe, kad se probudi.

Tokom paradoksalnog spavanja (REM faza, rapid eye movement) mišići tijela su paralizirani, vjerojatno kako bi spriječili sanjara da bi i fizički proživio san. Istraživači nisu sigurni zašto se ovakva normalna paraliza javlja i u svjesnom stanju kod žrtava paralize sna, no psihofiziološke studije potvrdile su da će se napadi vjerovatno dogoditi kad osoba uđe u REM fazu uskoro nakon što je legla, preskačući stadije non-REM spavanja koje se obično odvijaju prije nje.

Dvadesetdvogodišnji Nicolas već sedam godina pati od paralize sna. Noćne more proživljava intenzivnije od drugih "spavača". 

Zbog njih je postao depresivan i pati od nesanice. No, kada su mu profesori savjetovali da dokumentira i rekreira svoje snove, stvari su se promijenile.

"Mislio sam da su me opsjeli demoni. Moj rad mi pomaže da izdržim, da prenesem poruku i stvorim neku vrstu umjetnosti", kazao je Nicolas.

Pogledajte njegove stravične snove: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije