Ferida kojoj su u Srebrenici ubijeni sinovi: "Pogledam moju djecu, meščini živi su, doće..."

2
Radiosarajevo.ba
Ferida kojoj su u Srebrenici ubijeni sinovi: "Pogledam moju djecu, meščini živi su, doće..."
Foto: TikTok / Ferida iz Srebrenice

Ferida je tokom genocida u Srebrenici izgubila više od 50 članova porodice. 

Najteže joj je pao gubitak sinova - a idući će petak dokopati dio kostiju Vahida od kojeg su do sada pronašli u masovnim grobnicama samo par kostiju ruke, noge i rebara.

Ona živi u kući od 30 kvadrata, a to je jedina preostala kuća u selu koje je prije brojalo više od 36 domaćinstava.

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

"Ama brate mili, dok sam bila ovdje sa svojom djecom i čovjekom na okupu, milina bilo živjeti. Milina. Bio si rahat. Jest' rat, ali malo nas, znaš... Ali, danas teško, zamislim kakvi su mi bili sinovi hairli i dobri, nisu to zaslužili, al' dušmani ubiše. Dževad '72, Vahid '75. Žao mi svakoga, svakoga je majka rodila", kaže kroz suze Ferida.

A na pitanje šta je veže za ovo mjesto u kojem živi, ona odgovara:

"Pogledam moju djecu, meščini živi su, doće, sad će... Dok sam god tamo, bilo gdje, nemam osjećaj odakle će izbiti. Al' ovdje, sve ih pogledam, sad će od one kuće gore kud su dolazili. Al' ovdje mi je opet najbolje. Da je bogdo Bog dao, da sam ih '95 ja zamijenila ja sviju, da sam ja ubijena, a njih pustili. I eto djeco, ne znam, ne mere se više ovako živjet', Dođe tuga, žalost", navodi Ferida.

@humansofsarajevo

NEVER FORGET SREBRENICA - SPECIJAL POVODOM 11.7. (part I)Ferida je u genocidu izgubila preko 50 članova od čega koj je najteže pao gubitak svoja dva sina. Ferida će idući petak dokopati dio kostiju svoga sina Vahida od kojeg su do sada pronašli u masovnim grobnicama samo par kostiju ruke, noge i rebara. Ferida živi potpuno sama u kućici od 30 kvadrata. Jedina je to preostala kuća u selu koje je prije brojalo preko 36 domaćinstava. Do najbliže prodavnice ova stara žena pješaći sati ipo u jednom pravcu, a travu oko kuće kida rukama. Boji se, kako kaže, zmija. Ali mora, jer ne može drugačije. Ipak je sjećanja na neke sretnije dane vraćaju u svoje staro ognjište.Često zamišlja će joj se djeca pojaviti ispred te kuće. U njenoj bašti se nalaze temelji nekadašnje Feridine kuće koju dušmani uništiše. Tuga u njenom srcu je toliko golema, da ne prođe dan da ne zaplače. Već u njenoj prvoj rečenici koju je progovorila s nama u oku joj se ukazala suza. Kaže da nekada od nervoze ne može da zaspi, pa hoda tako satima od jednog kraja svoje kuće do drugog."Sjećanja koja još uvijek pišu scenarije paralelnog života. Skrojena od priče sitnih a tako velikih duša koje su se vratile svom Gospodaru.Slikaju i govore o svom porijeklu tek zaigranog života. Stvarnost koja je ubila svaki san. I stoji tu u grudima, Bože.Kao kad zadržiš na kratko u prsima dah."#humansofsarajevo #hos #bosna #srebrenica #majkesrebrenice #srebrenicagenocide

♬ original sound - Humans of Sarajevo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije