Emocije u Barceloni: Medicinari odali počast čistačicama i čistačima

Radiosarajevo.ba
Emocije u Barceloni: Medicinari odali počast čistačicama i čistačima
PrtScr / Svaka čast...

Milioni ljudi diljem svijeta proteklih sedmica rade od kuće u pokušaju da zaustave širenje infekcije COVID-19. 

Ipak, milioni drugih, ključni za opstanak našeg društva, nemaju taj luksuz.

Doktori i medicinari bore se protiv pandemije na prvoj liniji; radnici u supermarketima drže naše police punima kako bi mogli nahraniti naše porodice; učitelji brinu da naša djeca imaju pristup edukaciji kako bi mogli kvalitetno nastaviti svoje školovanje. 

Svi prepoznajemo vrijedan doprinos drugih tokom ove krize, ali jednu grupu dosljedno zaboravljamo: osoblje koje čisti i koje ima vitalnu ulogu u osiguravanju toga da su sva područja unutar bolnica čista i sigurna za pacijente.

Jedna bolnica odlučila je promijeniti tu praksu, pa su zdravstveni radnici aplaudirali svima koji rade u bolnici - čistačima, zaštitarima, kuharima, logistici, odavši počast važnom poslu koji obavljaju svakodnevno. 

Internetom se tako proširio i sve oduševio, snimak zdravstvenih radnika koji u bolnici Sant Joan de Deu u Barceloni aplaudiraju čistačima. Bolnica je uputila posebnu zahvalnost svom osoblju jer "svoje zadatke izvršavaju na iznimnom nivou", te su itekako zaslužili aplauz. 

Snimak je podijelilo i katalonsko Ministarstvo zdravlja, koje se također zahvalilo svima koji pomažu da se zaustavi širenje koronavirusa, opisujući ulogu osoblja koje čisti kao "diskretnu, ali vrlo, vrlo relevantnu". 

U Španiji je do ovog trenutka novim sojem koronavirusa zaraženo više od 102 hiljade ljudi, a njih više od devet hiljada je umrlo. Španija je broju oboljelih i umrlih odmah ispod Italije...

U ovoj zemlji od 30. marta su na snazi i jače mjere blokade - u 24 sata umrlo je skoro hiljadu ljudi. Škole, barovi, restorani i prodavnice neesencijalnih proizvoda zatvoreni su od 14. marta, ali više nema ni građevinskih radova, ni odlazaka na posao. Zabranjeno je svako putovanje koje nije hitno, a sve u naporu da se "smanji krivulja". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije