Dron otkrio koliko su blizak susret surferi imali s velikom ajkulom

Radiosarajevo.ba
Dron otkrio koliko su blizak susret surferi imali s velikom ajkulom
Instagram / Surferi imali blizak kontakt s ajkulom

Južnoafrička morska služba spašavanja pozvala je plivače i surfere na oprez nakon što su nedaleko od obale nedavno uočene velike bijele psine, a jedan od tih susreta snimljen je dronom.

U posljednjih nekoliko sedmica došlo je do "velike količine" viđanja i nekih bliskih susreta, rekli su iz službe te objavili snimku nastalu dronom koja prikazuje morskog psa blizu grupe surfera u zaljevu Plettenberg.

Iz službe kažu i kako je u ovo doba na tom području normalno vidjeti više morskih psa jer se hrane tuljanima i ribama u blizini obale.

"Ponašanje u ovoj snimci pokazuje da je morski pas svjestan surfera i istražuje ih", kaže Sarah Waries iz programa City of Cape Town (CoCT) Shark Spotters.

"Ljudima je važno zapamtiti da su velike bijele psine prirodno radoznali grabežljivci i iako su ugrizi morskih pasa rijetki, kupači i surferi moraju shvatiti svojstven rizik povezan s dijeljenjem okeana s tim životinjama te promijeniti svoje ponašanje u skladu s tim da se ne bi susreli s morskim psima."

U nekoliko navrata vlasti su morale tražiti od surfera da napuste vodu nakon što su u blizini uočeni morski psi.

2019. godine bila su 64 neprovocirana napada morskih pasa širom svijeta, od kojih su dva bila kobna, pokazuje baza podataka o napadu morskih pasa Floridskog muzeja, prenosi CNN.

Provocirani napad definira se kao onaj u kojem je čovjek pokrenuo interakciju s morskim psom, na primjer pokušavajući ga nahraniti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije