Ponos BiH: Upoznajte naučnicu Adlu Kahrić koja brine o ajkulama i ražama

J. Ćebo
Ponos BiH: Upoznajte naučnicu Adlu Kahrić koja brine o ajkulama i ražama
Foto: Privatni album / Adla Kahrić

Međunaredni dan žena i djevojaka u nauci se obilježava širom svijeta 11. februara, a incijativa je pokrenuta od strane Ujedinjenih nacija pridavajući pažnju rodnoj ravnopravnosti kako bi se pružila značajna podrška ženama u nauci.

Ponos BiH / Mlada Adla Kahrić na čelu istraživačkog tima National Geographica

Povodom Dana žena u nauci razgovarali smo s mladom 26-godišnjom marinskom stručnjakinjom, Adlom Kahrić - autoricom više od 40 naučnih i istraživačkih radova koji su do sada dali veliki doprinos nauci u Bosni i Hercegovini.

Adla Kahrić - undefinedFoto: Privatni album: Adla Kahrić

"S obzirom na mnoge izazove s kojima se žene svakodnevno suočavaju širom svijeta, smatram da je mnogo teže izgraditi zavidnu karijeru ženi, naročito kada je u pitanju nauka i liderstvo. Smatram ovaj dan značajnim za svaku ženu i djevojku jer upravo na ovaj način podstičemo druge da samoincijatvno i ambiciozno ne odustaju od svog cilja i da se posvete karijeri u nauci", govori za portal Radiosarajevo.ba Kahrić.

Vrijedi napomenuti kako je ova mlada naučnica angažirana na projektu za National Geographic i bori se za ajkule i raže. Adla je imala priliku da na Evropskoj Noći istraživača - događaju "Science is wonder-ful", održanog u Briselu prošle godine, bude jedan od dva odabrana predstavnika ispred Bosne i Hercegovine, gdje je predstavljala dosadašnji rad Sharklab ADRIA koji obuhvata različita istraživanja, edukaciju i konzervaciju ajkula i raža primarno na Jadranskom moru.

Adla Kahrić - undefinedFoto: Privatni album: Adla Kahrić

"Iako već godinama radim na razvoju morske biologije u Bosni i Hercegovini, gdje sam ujedno i pionir u navedenoj oblasti, suočavala sam se s mnogim izazovima i padovima koji me nisu obeshrabili da odustanem od zadatog cilja. Iako posjedujemo izuzetno malu morsku obalu ipak njen značaj i dalje ima izuzetno veliku vrijednost, naročito kada je u pitanju biodiverzitet koji obitava u bh. moru. Nažalost, vrste kao i njihova staništa nisu adekvatno zaštićena te su pod stalnim antropogenim pritiskom a moj primarni cilj je da zaštitim morske vrste te da uspostavim prvo morsko zaštićeno područje u Bosni i Hercegovini čiju sam inicijativu pokrenula prije nekoliko godina", pojašnjava naša sagovornica.

Kako govori za portal Radiosarajevo.ba, svoju karijeru je započela graditi na ražama Bosne i Hercegovine za čiju skupinu je ujedno i najreferentnija.

"S ponosom mogu reći da sam do sada imala susrete s četiri vrste raža u bh. moru -  obična žutulja Dasyatis pastinaca (Linnaeus, 1758); golub kosir Myliobatis aquila Linnaeus, 1758; Drhtulja šarulja Torpedo marmorata Risso, 1810; i raža modropjega Raja miraletus Linnaeu, 1758", pojašnjava nam Kahrić.

Adla Kahrić - undefinedFoto: Privatni album: Adla Kahrić

U okviru manifestacije „Žene u nauci“ organizovanog od strane „Klub mladih Tignum“ koji će se održati 16. februara u Sarajevu, Adla će održati i predavanje.

"Na ovaj dan trebamo svi jedni drugima da budemo motivacija i inspiracija, te mi je upravo drago da sam povodom obilježavanja značajnosti ovog dana pozvana da budem predavačica. Naime, moje predavalje 'Kako, kako? Naučni rad je pisati lako!' će biti bazirano na osnovnim obrazloženjima i konceptima pisanja naučnog rada kako bi se približila i popularizovala nauka svim budućim mladim uspješnim naučnicama", kazala je na kraju razgovora za portal Radiosarajevo.ba Adla Kahrić.

Napomenula je da se svi zainteresirani mogu prijaviti na radionicu gdje je broj mjesta ograničen.

Stoga, požurite i rezervište vaše mjesto kako biste svojim sposobnostima doprinijeli razvoju nauke u BiH i šire.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije