Pao snijeg na Dinari, sedam dana uoči klimatološkog ljeta

Radiosarajevo.ba
Pao snijeg na Dinari, sedam dana uoči klimatološkog ljeta
Screenshot/Facebook / Dinara

Planinarsko udruženje Dinaridi objavili su na Facebook stranici fotografiju na kojoj se vidi da je na planini pao snijeg, sedam dana uoči početka klimatološkog ljeta.

Na Dinari je temperatura pala na 0 stepeni iza 20 sati, kada je u predjelima iznad 1.600 metara nadmorske visine počeo padati snijeg. Snijeg je zabijelio planinarsko sklonište Pume.

Iako se zna dogoditi da snijeg na ovim planinama padne i u junu, snježne padavine i pokrivač nekoliko dana prije početka klimatološkog ljeta nisu česta pojava, piše Dalmacija danas

Dinara je planina u Dinarskom gorju na granici Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Dinara dijeli Livanjsko polje od Sinjskoga, te čini prirodnu granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Pruža se u smjeru sjeverozapad-jugoistok u duljini od 84 km (druga po duljini planina u Dinarskom gorju nakon Velebita), između rijeke Cetine na jugozapadu i Livanjskog polja na sjeveroistoku. Na jugoistočnom dijelu planinski masiv Dinare prelazi u Kamešnicu. U geografiji se uobičajilo cijeli planinski prostor od Slovenskih Alpa do Šarskih planina nazivati Dinaridi.

Najviši vrh masiva Dinare, Troglav (1913 m) nalazi se u BiH. Vrh Sinjal (1831 m) najviši je vrh u Hrvatskoj (nakon njega slijede po visini Kamešnica (1809 m), Biokovo (1762 m), Velebit i druge planine). U zemljopisnim kartama i publikacijama često se može naći da se vrh Sinjal naziva imenom planine – Dinara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije