Demonstranti bacili supu na 'Mona Lisu': Muzej 'Louvre' najavio tužbu

2
Radiosarajevo.ba
Demonstranti bacili supu na 'Mona Lisu': Muzej 'Louvre' najavio tužbu
Foto: Screenshot / Protestanti bacili supu na Mona Lisu

Demonstranti su u nedjelju, 28. januara, bacali supu na sliku "Mona Lise" u Parizu, ali je ona bila zaštićena staklenim kućištem i nije oštećena.

Ekološka grupa Riposte Alimentaire - što otprilike znači "Odgovor na hranu" - izjavila je da su dva demonstranta povezana s njihovom kampanjom odgovorna za vandalizam.

Video snimak događaja pokazuje demonstrante kako bacaju narandžastu supu iz bočica prije nego što se sakrivaju ispod zaštitne barijere kako bi se obratili posmatračima. "Šta je važnije: umjetnost ili pravo na zdravu i održivu ishranu?" čuje se kako jedan pita.

Delić: BiH prva zemlja u svijetu koja je u pravo uvela dijete rođeno iz zločina ratnog silovanja

Delić: BiH prva zemlja u svijetu koja je u pravo uvela dijete rođeno iz zločina ratnog silovanja

Zatim se vidi osoblje Louvrea kako postavlja crne ekrane između posjetilaca i demonstranata.

Muzej je evakuirao sobu "Salle des Etats" u kojoj se nalazi "Mona Lisa", iako je od tada ponovno otvorena.

"Dvoje aktivista iz ekološkog pokreta 'Riposte Alimentaire' posula su supu po oklopljenom staklu koje štiti Mona Lisu", stoji u saopćenju muzeja. "Osoblje sigurnosti Louvrea odmah je interveniralo."

Muzej je izjavio da će podnijeti tužbu.

U seriji objava na društvenim mrežama o incidentu, Riposte Alimentaire izjavila je da želi skrenuti pažnju na neodrživu proizvodnju hrane i glad u Francuskoj, tražeći "integraciju hrane u opći socijalni sigurnosni sistem", piše CNN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije