Dalmatincu hobotnica jede iz ruke: "Di si, malenaaa? Dođi, dođi, dođi..."

2
Radiosarajevo.ba
Dalmatincu hobotnica jede iz ruke: "Di si, malenaaa? Dođi, dođi, dođi..."
Foto: Printscreen / 24sata.hr / Privatni album / Hobotnica na Jadranu

Nevjerovatna scena, kao u superpopularnom dokumentarcu My octopus teacher na Netflixu. Ribar pruža ruku, a hobotnica od 2-3 kilograma hvata ga kracima i uzima oradu koju joj pruža. On ju hrani iz ruke.

"Imamo tu dvije razmažene hobotnice, one nas čekaju, znate... I najviše vole jesti komarče i kozice. Dat ćemo joj sad jednu komarču od 50-60 deka. Hobotnica je jako ljubazna", govori muškarac u nevjerovatnom videu snimljenom negdje na Jadranu.

Drugi muškarac potom pruža ruku, hobotnica od 2-3 kilograma hvata ga kracima i uzima uistinu oradu koju joj pruža. Nevjerojatna scena, kao u superpopularnom dokumentarcu My octopus teacher na Netflixu.

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Bursać: Quo vadis zabludjela Srbijo, šta ćemo sa Dinkom?

Hobotnica fascinirala svijet: Nevjerovatno šta joj se događa s tijelom dok spava

Hobotnica fascinirala svijet: Nevjerovatno šta joj se događa s tijelom dok spava

Samo što ovo nije Netflix nego hrvatska stvarnost, prema svemu sudeći negdje u Dalmaciji dvojica ribara - jer ko bi inače imao komarči, podlanica, odnosno oradi veličine 50-60 dekagrama na bacanje - uistinu imaju ne jednu, nego najmanje dvije hobotnice kao praktički kućne ljubimce.

"Sad idemo drugoj, imamo dvije prijateljice koje hoćemo uzgojimo na 20 kilograma. To će bit monstrumi", kaže ribar u nastavku videa pa tepa hobotnici:

"Di si, malenaaa? Dođi, dođi, dođi...".

I druga hobotnica uistinu se pojavi, već naučena da je u ruci orada., piše 24sata.hr.

Hobotnice inače spadaju među vrlo inteligentne životinje. Sposobne su koristiti predmete na različite načine, recimo izgraditi bedem od morskog kamenja da ih štiti dok spavaju, ili rješavati probleme - primjerice, neke od njih naučit će odvrnuti poklopac da bi došle do hrane koja je unutra.

Jedan od najgledanijih dokumentaraca 2020. godine na Netflixu bio je My octopus teacher (Moja hobotnica, učitelj) u kojem ronilac Craig Foster snima impresivne kadrove kako ga hobotnica pred čiji brlog dolazi pusti u svoj svijet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije