Čudo arhitekture: Gradi se meganeboder u koji stane 20 Empire State Buildinga

2
Radiosarajevo.ba
Čudo arhitekture: Gradi se meganeboder u koji stane 20 Empire State Buildinga
Foto: Printscreen / Neboder Mukaab u Saudijskoj Arabiji

Osim same veličine, najzanimljiviji će biti veliki toranj smješten u središtu, koji bi trebao biti prvoklasna ugostiteljska destinacija s mnoštvom kulturnih i turističkih atrakcija, zajedno sa stanovima i hotelskim smještajem, komercijalnim prostorima i rekreacijskim sadržajima...

U Saudijskoj Arabiji ne nedostaje ambicioznih građevinskih poduhvata, a najnoviji je golemi, kockasti neboder Mukaab, u kojem će se nalaziti rotirajući toranj.

Kada bude dovršen u Rijadu, Mukaab će se sa svojih 400 metara naći na 41. mjestu najviših nebodera na svijetu, a obzirom na to da je jednako toliko dugačak i širok, zbilja će biti masivan.

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Vanjski izgled inspirisan je tradicionalnom islamskom arhitekturom, a krov će ukrasiti lijepi vrt. U prostor od oko dva četvorna kilometra teoretski bi stalo otprilike 20 Empire State Buildinga, otkriva Javni investicijski fond saudijske vlade, piše Punkufer.

Osim same veličine, najzanimljiviji će biti veliki toranj smješten u središtu, koji bi trebao biti prvoklasna ugostiteljska destinacija s mnoštvom kulturnih i turističkih atrakcija, zajedno sa stanovima i hotelskim smještajem, komercijalnim prostorima i rekreacijskim sadržajima.

Mukaab je samo dio slagalice golemog projekta koji uključuje izgradnju na tisuće novih domova, hotela, ureda i trgovina, kao i impresivno kazalište te sveučilište tehnologije i dizajna. Projekt bi trebao biti dovršen do 2030. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije