Članica Europskog parlamenta o von der Leyen: "Ovo nije samo genocid Izraela, ovo je i Vaš genocid"

4
Radiosarajevo.ba
Članica Europskog parlamenta o von der Leyen: "Ovo nije samo genocid Izraela, ovo je i Vaš genocid"
Foto: Photojoiner / Clare Daly i Ursula Von Der Leyen

"Izrael je proveo mjesec dana bombardirajući Gazu sa europskom i američkom podrškom, dok [Ursula] von der Leyen ne može ni da izgovori riječ primirje."

Ovo je poručila jedna od članica Europskog parlamenta, Irkinja Clare Daly, uputivši oštre prozivke na račun predsjednice Ursuli von der Leyen.

Aktualna irska zastupnica u Europskom parlamentu Clare Daly na plenarnoj je sjednici održanoj u srijedu, 8. novembra, u 60 sekundi iznijela kako smatra von der Leyen odgovornom za genocid u Gazi.

Šest ljiljana u plavom štitu: Na današnji dan usvojeni zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine

Šest ljiljana u plavom štitu: Na današnji dan usvojeni zastava i grb Republike Bosne i Hercegovine

Na svojim društvenim mrežama objavila je snimak svog govora koji je pogledan više stotina hiljada puta i ispraćen aplauzima u komentarima.

"Prošao je mjesec od početka neumoljivog masovnog ubijanja Palestinaca u Gazi. To nije nasilje koje je izmaklo kontroli, predsjednice von der Leyen. To je genocid, sproveden od strane apartheidske države Izrael", rekla je Daly.

Pozvala je na realno sagledavanje dešavanja u Gazi u proteklih mjesec dana: "Glad, bombardiranje bolnica, ambulanti, novinara i humanitarnih ruta... 10.000 mrtvih. Jedna osoba na svakih 200 stanovnika Gaze ubijena, a Palestinsko dijete zaklano svakih 10 minuta tokom mjesec dana."

Daly je izjavila da je reakcija predsjednice von der Leyen "na ovu grobnicu djece" bila da se Izraelu dâ uputstvo da izbjegava civile i da bolje cilja: "Pa, to pokazuje hrabrost. Ne možete čak ni pozvati na prekid vatre. Ne možete čak ni pozvati na primirje. Pa naravno da ne možete, jer se ovi zločini protiv čovječnosti vrše s vašim oružjem u vaše ime kad ste stali uz Izrael prije mjesec dana i rekli da ćete stajati uz njih sada i u danima koji dolaze."

"Nemojte sad pokušavati da obrišete krv ubijenih svojom zakašnjelom brigom", poručila je Daly, "Ovo nije samo genocid Izraela, ovo je i Vaš genocid. Ni Haag nije dovoljno dobar za Vas."

Na portalu Radiosarajevo.ba iz minuta u minutu sva aktuelna dešavanja iz Pojasa Gaze, Palestine i Izraela možete pratiti na linku OVDJE.

Clare Daly aktualna je irska zastupnica u Europskom parlamentu iz ljevičarke stranke, inače poznata po nekompromisnim stavovima. U svojim javnim govorima nije se suzdržavala američkog predsjednika Baracka Obamu nazvati ratnim zločincem, optužiti irsku vladu za prostituciju s SAD-om, a EU istaknuti kao licemjernu kada osuđuje Rusiju zbog uhićenja Alekseja Navalnjog, a da ime Juliana Assangea ne smije niti spomenuti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije