Četiri prijatelja poginula u Nepalu: Snimili trenutak kada se avion srušio

0
Radiosarajevo.ba
Četiri prijatelja poginula u Nepalu: Snimili trenutak kada se avion srušio
Foto: Twitter / Pad aviona

U trenucima prije nego što se srušio avion sa 72 putnika u Nepalu, četiri prijatelja iz Indije koji su bili u avionu počeli su prenositi slijetanje aviona uživo na Facebooku.

Prijatelji su putovali prema gradu Pokhari u kojem su planirali posjetiti hramove i zmajariti u planinskom masivu Annapurna, piše The Guardian.

"Baš je zabavno", rekao je jedan od njih dok je snimao prizore iz aviona. Prijatelji se mogu čuti kako se smiju i šale dok je kamera okrenuta prema nasmijanom Sonu Jaiswalu, 29-godišnjem ocu troje djece.

Dobro je znati: Šta uraditi do dolaska Hitne pomoći ako vas ugrize zmija?

Dobro je znati: Šta uraditi do dolaska Hitne pomoći ako vas ugrize zmija?

Objavljen snimak trenutka kada se srušio avion u Nepalu, poginulo najmanje 40 osoba

Objavljen snimak trenutka kada se srušio avion u Nepalu, poginulo najmanje 40 osoba

Sve se čini mirno u avionu, bez ikakvih upozorenja pilota ili osoblja. Ali iznenada avion skreće, a zvuk njegovog pada snimljen je kamerom mobitela, nakon čega se na ekranu pojavljuje plamen i čuju se vriskovi putnika. Gorući ostaci aviona na trenutak su vidljivi na ekranu prije nego što nestane slike, piše The Guardian.

Poginula četvorica prijatelja

Vishal Koswal (21), bliski prijatelj četvorice muškaraca koji se čuju na videu, potvrdio je autentičnost videa. Identificirao je četvoricu muškaraca, sve iz okruga Ghazipur u državi Uttar Pradesh, kao 29-godišnjeg Jaiswala, 28-godišnjeg Anila Rajbhara, 23-godišnjeg Vishala Sharmu i 23-godišnjeg Abhisheka Singha Kushwahu, koji su otišli za Nepal 12. januara. Lokalna policija također je potvrdila njihov identitet.

Koswal je rekao da se namjeravao pridružiti četvorici prijatelja na putovanju u Nepal, ali je morao ostati kod kuće nakon smrti rođaka. Razgovarao je s njima mnogo puta putem videopoziva, uključujući nekoliko sati prije nesreće.

Stravična nesreća: U Nepalu se srušio i zapalio putnički avion, najmanje 16 mrtvih

Stravična nesreća: U Nepalu se srušio i zapalio putnički avion, najmanje 16 mrtvih

"Sonu nam je pokazivao planine u okolici tokom poziva i bio je očito uzbuđen, kao i mi", rekao je Koswal. "Rekao mi je tokom tog poziva da će nakon slijetanja u Pokharu posjetiti neke tamošnje hramove i onda se navečer vratiti vlakom kući. Sve ovo izgleda kao noćna mora, još uvijek ne mogu vjerovati da smo ih sve izgubili", dodao je. 

Pronađene obje crne kutije

Spasilačke ekipe pronašle su obje crne kutije putničkog aviona koji se srušio kod grada Pokhare u Nepalu, pri čemu je poginulo 68 putnika, a za četvero se traga, u najsmrtonosnijoj avionskoj nesreći u 30 godina u toj zemlji, rekli su u ponedjeljak dužnosnici.

Podaci kutije koja bilježi podatke o letu te druge koja snima razgovore iz pilotske kabine s kontrolom leta mogli bi pomoći istrazi da odredi uzrok pada aviona koji se srušio u nedjelju po vedrom vremenu malo prije predviđenog slijetanja u zračnu luku turističkoga grada Pokhare.

Raste broj poginulih u stravičnoj avionskoj nesreći u Nepalu: Poginulo najmanje 68 osoba

Raste broj poginulih u stravičnoj avionskoj nesreći u Nepalu: Poginulo najmanje 68 osoba

Teknath Sitaula, dužnosnik zračne luke iz Katmandua, rekao je da su obje takozvane crne kutije "u dobrom stanju i zvana se čine u redu".

Spasioci su u ponedjeljak nastavili potragu za četvero nestalih osoba, a Nepal je u ponedjeljak proglasio nacionalni dan žalosti i sastavio odbor za istragu ove nesreće koji će imati zadaću predložiti i mjere za izbjegavanje ovakvih nesreća u budućnosti.

[twitter]https://twitter.com/eldatomx/status/1614699046840434688?s=20[/twitter]

Do sada su pronađena tijela 68 osoba od njih 72 koliko ih je bilo u avionu tipa ATR 72 u vlasništvu kompanije Yeti Airlines.

U avionu koji je letio od Katmandua do Pokhare, polazišta za ekspedicije na znamenitu planinu Annapurna, bilo je 57 nepalskih državljana, petero Indijaca, četiri Rusa, dva državljana Južne Koreje te po jedna osoba iz Argentine, Irske, Australije i Francuske.

Policijski službenik iz Pokhare je rekao da je nastavljena potraga za preostalim putnicima koji se za sada smatraju nestalima. "Izvući ćemo pet tijela iz kanjona i nastaviti tražiti preostala četiri koja još nismo pronašli", izjavio je Ajay K.C. za Reuters te dodao da su preostala 63 tijela otpremljena u bolnicu.

Saopćeno je da će tijela biti predana porodicama nakon identifikacije i obdukcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije