Raste broj poginulih u stravičnoj avionskoj nesreći u Nepalu: Poginulo najmanje 68 osoba

0
Hina
Raste broj poginulih u stravičnoj avionskoj nesreći u Nepalu: Poginulo najmanje 68 osoba
Foto: EPA / Spasioci na mjestu nesreće

Najmanje 68 osoba poginulo je danas u najgoroj avionskoj nesreći u posljednja tri desetljeća u Nepalu, objavila je nepalska agencija za civilnu avijaciju, nakon što je ranije objavila da taj broj iznosi 40.

Stotine spasilaca pretraživale su brdovito mjesto nesreće u blizini grada Pokhare, gdje se srušio avion kompanije Yeti Airlines koji je letio iz glavnog grada Katmandua.

Televizija te himalajske države prikazala je pripadnike spasilačkih ekipa oko olupine. Dio tla na mjestu nesreće bio je spaljen, a mogao se vidjeti i plamen.

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Pogledajte privođenje trojice muškaraca u Sarajevu zbog sumnje da su povezani sa nestankom Danke (2)

Spasioci imaju poteškoća

Stravična nesreća: U Nepalu se srušio i zapalio putnički avion, najmanje 16 mrtvih

Stravična nesreća: U Nepalu se srušio i zapalio putnički avion, najmanje 16 mrtvih

"Poslali smo 31 tijelo u bolnicu, a 33 tijela još izvlačimo iz ponora", rekao je policijski dužnosnik Ajay K.C., dodavši da spasioci imaju poteškoća s dopiranjem do mjesta u klancu između dva brda u blizini aerodroma turističkog grada.

Riječ je o najsmrtonosnijoj nesreći u Nepalu od 1992., prema bazi podataka grupacije Aviation Safety Network, kada se avion Airbus A300 kompanije Pakistan International Airlines srušio u brda blizu glavnog grada Katmandua, pri čemu je poginulo svih 167 ljudi u avionu.

Avion je kontaktirao aerodrom iz klanca Seti u 6 sati i 5 minuta, a "potom se srušio", objavila je agencija za avijaciju u saopćenju.

"Pola aviona je na obronku. Druga polovica je pala u klanac rijeke Seti", rekao je za Reuters mještanin Arun Tamu koji je do mjesta nesreće došao nekoliko minuta nakon što se avion srušio.

U avionu ATR 72 kompanije Yeti Airlines na letu iz Katmandua bile su 72 osobe, uključujući dvoje djece i četiri člana posade, rekao je glasnogovornik aviokompanije Sudarshan Bartaula.

Petero indijskih državljana, četvero ruskih, dvoje iz Južne Koreje te po jedan irski, australski, francuski i argentinski državljanin bili su u avionu, rekao je dužnosnik nepalske zračne luke.

Avion star 15 godina

Avion je bio star 15 godina i opremljen starim transponderom s nepouzdanim podacima, napisala je na Twitteru internetska stranica za praćenje letova FlightRadar24.

"Preuzimamo podatke visoke rezolucije i provjeravamo kvalitetu podataka", napisao je FlightRadar24.

ATR 72 je široko korišten avion koji zajedno proizvode francuska kompanija Airbus i talijanska kompanija Leonardo. Yeti Airlines posjeduje ukupno šest aviona ATR72-500, prema njihovoj internetskoj stranici. Avionske nesreće nisu rijetke u Nepalu, u kojem se nalazi osam od 14 najviših planina u svijetu, uključujući Everest, gdje se vrijeme može naglo promijeniti i stvoriti opasne uvjete.

Nepalski premijer Pushpa Kamal Dahal je sazvao vanredni sastanak vlade nakon nesreće, stoji u vladinom saopćenju. Yeti Airlines na svojoj internetskoj stranici sebe opisuje kao vodeću domaću aviokompaniju. Posjeduje i kompaniju Tara Air, s kojom nudi "najširu mrežu" u Nepalu, prema Yeti Airlinesu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije