Čapljix s Miljacke ima druga: Pogledajte novog misterizonog gosta u našem gradu

0
Radiosarajevo.ba
Čapljix s Miljacke ima druga: Pogledajte novog misterizonog gosta u našem gradu
Foto: Birds of Sarajevo / Novi gost na obalama Miljacke

Prije mjesec dana pisali smo o specifičnoj vrsti ptice koja se pojavila na obalama rijeke Miljacke u Sarajevu.

Riječ je bila o takozvanoj ptici naziva "Čapljix", koja, kao što joj ime govori, potiče iz porodice čaplji.

"U Sarajevu ima dosta sivih čaplji (posebno u Sarajevskom polju, a također na Otoci i Darivi), ali između Skenderije i Vrbanje često vidim jednu sivu čaplju i kojoj sam lično dao ime Čapljix (iako ne mogu garantovati da je to uvijek ista siva čaplja)", rekli su nam te prilike iz udruženja "Birds of Sarajevo". 

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Ekipa mladih stručnjaka se bavi promatranjem specifičnih ptica u gradu Sarajevu, a ovih dana su snimili jednog novog "gosta", njima nepoznatog do sada.

Pretpostavljaju da je riječ o Čapljixu Junioru, nešto mlađoj jedinki ove ptice koja se od "pravog" Čapljixa razlikuje u bojama.

"Kao što možete primijetiti, oba imaju različite boje: pridošlica je sivkasta, što je karakteristično za mlađe čaplje, i izgleda malo sramežljivo, dok naš veličanstveni i samouvjereni PRAVI Čapljix ima ovu prekrasnu crno-bijelu i sivu kombinaciju boja, koja karakterističan je za odrasle čaplje.

"Pa ko je taj tajanstveni mladić? Čapljixov mlađi brat ili sestra? Njegov sin ili kćer (mužjaci i ženke sive čaplje izgledaju vrlo slično)? Šta slijedi: Hoće li i baka Čapljix svratiti u posjetu? Detektivska jedinica Birds of Sarajevo će detaljno istražiti i pratiti sve novosti - ostanite sa nama!", poručuje ova simpatična ekipa.

Pogledajte šta su zabilježili: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije