Čak 13 pačića plivalo u Miljacki: Čime ih ne smijete hraniti?

0
Radiosarajevo.ba
Čak 13 pačića plivalo u Miljacki: Čime ih ne smijete hraniti?
Foto: Facebok / Sladak video iz Sarajeva

Ako ste ovih dana prelazili most Ars Aevi od Grbavice prema Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, mogli ste u Miljacki primijetiti pačiće koji plivaju sa patkom.

Snimak je objavila i stranica 'Birds od Sarajevo' uz tekst:

"'Hej vidi', reče mi prijatelj juče dok smo prelazili pješački most Ars Aevi od Grbavice prema Historijskom muzeju BiH: u Miljacki plivala patka mum sa 1, 2 ,3, 4.... ustvari izbrojali smo 13 djece.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Do sada je 9 bio najveći broj pačića koje sam vidio, prije dvije godine, također u Miljacki, a kad sam se vratio kući pročitao sam da patke mogu snijeti do 16 jaja, a većina mataka leži između 7 i 11 - tako je i naša Ars Aevi patka imala zaista iznadprosječno leglo.

Vjerojatno su rođeni vrlo nedavno - novorođene patke pripadaju pticama koje ne borave u gnijezdu i odmah su u mogućnosti hodati, plivati i hraniti se.

Očito su rođeni na području mosta Ars Aevi i trenutno borave u ovom dijelu Miljacke, jer mali vodeni 'koraci' između različitih dijelova Miljacke predstavljaju prirodnu granicu. Većinu vremena provode u vodi, ali ne uvijek: u jednom trenutku sam ih vidio kako prate majku do obale rijeke i svih 13 se sakrilo ispod grane dok je majka čuvala stražu.

Dakle, sljedeći put kada prelazite most Ars Aevi ili šetate uz Vilsonovo u ovom području, potražite tamo novu obitelj divlja patka.

PS: Ali, molim vas, ne pokušavajte ih hraniti, pogotovo ne kruhom, koji sadrži previše soli i šećera za ptice i koji može biti posebno štetan za zdrav rast pačića.

[facebook_video][/facebook_video]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije