Brojne teorije zbog detalja na snimku Putinovog govora: "Šta mu je ovo s vratom?"

1
Radiosarajevo.ba
Brojne teorije zbog detalja na snimku Putinovog govora: "Šta mu je ovo s vratom?"
Foto: Prtscr / Youtube / Novogodišnji govor Vladimira Putina

Detalj sa snimka novogodišnjeg govora predsjednika Rusija Vladimira Putina potaknuo je brojne komentare korisnika društvenih mreža koji su se pitali je li godišnje obraćanje ruskog čelnika možda imalo neku "digitalnu pomoć".

Televizijski novogodišnji govor ruskoh predsjednika je tradicija koju je započeo bivši sovjetski čelnik Leonid Brežnjev i emitira se prije ponoći u svakoj od 11 vremenskih zona Rusije.

A, Putin je u ovom obraćanju rekao da "možemo riješiti najteže probleme" i da "ne postoji sila koja nas može razdvojiti". No, ubrzo nakon govora, na internetu su se pojavile sugestije da u njegovom izgledu postoji nešto odvojeno od stvarnosti.

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

"Očigledno je Putinovu novogodišnju čestitku generirala umjetna inteligencija (AI)", objavio je Mykhaïlo Golub na X (bivši Twitter) za svojih 30.000 pratitelja pored snimke Putina na kojoj je vratm zaokružen.

U komentarima na ovoj objavi naveliko se i raspravlja kako je Putin preminuo prije dva mjeseca.

"Pogledajte mu vrat, šta je ovo? Previše je lijen da nosi odijelo? Ili neuronska mreža?" napisao je korisnik RASSEL na objavi koju je podijelila Regina Bauer.

Bauer je napisala da govor "izgleda kao...AI/greenscreen iz bunkera."

Newsweek se obratio Kremlju za komentar, no odgovora zasad nema.

Unazad je bilo i mnogo spekulacija o Putinovim dvojnicima - japanski istraživači su krajem oktobra tvrdili da Putin koristi nekoliko različitih dvojnika za javne nastupe, na osnovu detaljne analize vještačke inteligencije - a u novembru je objavljen snimak za koji neki smatraju da stavlja tačku na takve rasprave.

Putin je u nedjelju rekao da je Rusija "čvrsta u odbrani nacionalnih interesa, slobode i sigurnosti, naših vrijednosti" i da je "rad za opće dobro ujedinio društvo".

Putin je najavio da će se kandidirati za još jedan predsjednički mandat u martu na izborima za koje se očekuje da će pobijediti i zbog kojih bi mogao ostati na vlasti do 2036.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije