Meteorolozi opet izdali upozorenje: Pogledajte prognozu do utorka

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi opet izdali upozorenje: Pogledajte prognozu do utorka
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Vrućine u Sarajevu

Jutros je u Bosni i Hercegovini vedro.

Narandžasti meteoalarm, zbog očekivanih vrelina, na snazi je i danas, a meteorolozi upozoravaju:

"BUDITE SPREMNI. Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i BUDITE SPREMNI obustaviti aktivnosti na otvorenom.

Manijaci nisu zaboravili: Devet godina od ubistva Mirze Raščića, prvog osmijeha južne tribine

Manijaci nisu zaboravili: Devet godina od ubistva Mirze Raščića, prvog osmijeha južne tribine

Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Slušajte i djelovati na savjet iz vlasti. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa."

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bjelašnica 17; Ivan-sedlo 18; Drvar, Livno 20; Bugojno, Sarajevo 21; Bihać, Sanski Most 22; Tuzla, Zenica 23; Grude 24; Mostar 25; Gradačac 26; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 944 hPa, za 2 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Temperatura mora je 26 stepeni.

Bioprognoza: Nastavlja se period lošijih biometeoroloških prilika. Visoke temperature tokom noći, lošiji san i nemogućnost adekvatnog odmora, dodatno će praviti problem osjetljivim osobama. Nakon relativno svježijih jutarnjih sati, sa porastom temperatura su kod hroničnih bolesnika moguće pojačane tegobe u vidu iscrpljenosti, glavobolje, promjene raspoloženja, dekoncentracije. Poželjno je planirane aktivnosti prilagoditi jutarnjim satima, te provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malu oblačnost. U večernjim satima umjeren porast naoblake u Bosni može usloviti lokalne pljuskove. Vjetar slab zapadni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 33 do 39 °C. U Sarajevu sunčano uz malu oblačnost. U kasnim večernjim satima je moguć lokalni pljusak. Dnevna temperatura oko 36 °C.

U subotu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U ranim jutarnjim satima u centralnim i sjevernim područjima Bosne su mogući pljuskovi sa grmljavinom. Poslije podne ili krajem dana lokalni pljuskovi se očekuju u istočnim, jugoistočnim područjima Bosne i ponegdje u istočnim područjima Hercegovine. Vjetar slab do umjeren, uglavnom, sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 29 do 35, na jugu do 40 °C.

U nedjelju sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne i u večernjim satima lokalni pljuskovi ponegdje praćeni grmljavino se očekuju u centralnim, istočnim, zapadnim područjima Bosne, na sjeveru i istoku Hercegovine. Jutarnja temperatura od 17 do 23, na jugu do 28, a dnevna od 30 do 36, na jugu do 40 °C.

U ponedjeljak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u centralnim, istočnim područjima Bosne i u Hercegovini. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 33 do 39 °C.

U utorak sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana. Poslije podne u Bosni su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 27, a dnevna od 29 do 35, na jugu do 40 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije