Zenica na dva točka: Prva 'Kritična masa' okupila skoro 100 učesnika

Anadolija
Zenica na dva točka: Prva 'Kritična masa' okupila skoro 100 učesnika
/ Anadolija
Građani Zenice su u petak popodne organizovali prvu 'Kritičnu masu, okupljanje ljubitelja biciklizma koji vožnjom gradskim ulicama pokušavaju ukazati na probleme s kojima se biciklisti kao aktivni učesnici u saobraćaju svakodnevno susreću.

'Kritična masa' je okupljanje biciklista koji sa svojim ljubiteljima na dva točka ukazuju na probleme ove kategorije učesnika u saobraćaju. Tema prve zeničke 'Kritične mase' je povezanost kojom će učesnici pokušati ukazati javnosti na nedostatak parking prostora za bicikle. Prva zenička 'Kritična masa' okupila je blizu 100 učesnika.

Majda Ibraković, inicijatorica prve 'Kritične mase' u Zenici rekla je riječ o pokretu koji postoji od 1992. godine i sada se organizuje u preko 500 gradova svijeta.

Biciklisti su na prvu 'Kritičnu masu' u Zenici krenuli sa Trga Alije Izetbegovića, bulevarom Eze Arnautovića do kružnog toka Bojin Vir, te do kružnog toka na drugom kraju grada u industrijskoj zoni nakon čega su istim putem se vratili do Muzeja grada Zenice gdje su prisustvovali predavanju "Od cikloputnika do ciklonomada" Snežane Radojičić koja se pridružila učesnicima 'Kritične mase'.

Inače, Zeničani su početkom ove godine dobili biciklističku stazu u dužini od ukupno šest kilometara gradskim bulevarima, a trenutno se izvode radovi na još nekoliko lokacija u Zenici kako bi se izgradili novi kilometri biciklističe staze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije