Žene se prerušile u muškarce kako bi mogle gledati utakmicu u Iranu

Radiosarajevo.ba
Žene se prerušile u muškarce kako bi mogle gledati utakmicu u Iranu
Foto: EPA / Žene gledaju utakmicu iza zatovrenih vrata stadiona
Pet žena u Iranu prerušilo se u muškarce kako bi mogle gledati fudbalsku utakmicu u Iranu, što je protivno državnom zakonu.

Žene su nosile lažne brade, perike i mušku odjeću i uspjele su se provući pored zaštitara na stadionu Azadi u Teheranu na kojem igra Persepolis, tim za koji navijaju.

Ženama je zabranjen odlazak na fudbalske utakmice od 1979. godine i Islamske revolucije, a zvaničnicu su potez obrazložili time da žene moraju biti zaštićene od vulgarne atmosfere.

"Volio bih da jednog dana mogu ući na stadion kao žene, a ne prerušene u muškarce", napisao je jedan korisnik društvenih mreža ispod fotografije koja je postala viralna.

Ovaj odvažni potez došao je samo tri sedmice nakon što je 35 žena uhapšeno zbog pokušaja da uđu na stadion i pogledaju utakmicu između Persepolisa i Esteghlala. Vladini zvaničnici rekli su da su žene samo "zadržane", ne i uhapšene, te da su puštene nakon što su prebačene na "odgovarajuće mjesto".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije