Zapuštena Baščaršija i foto kritika: 'Oči više govore od hiljadu slatkorječivih riječi vlasti'

12
Radiosarajevo.ba
Zapuštena Baščaršija i foto kritika: 'Oči više govore od hiljadu slatkorječivih riječi vlasti'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Dan prije obilježavanja četiri desetljeća od održavanja Olimpijskih igara u Sarajevu, Baščaršija, srce starog dijela grada, suočava se s izazovima neodržavanja i zapuštenosti. Prolazeći kroz ulice Sarači, Bravadžiluk i područje kod Sebilja, primjećuju se pomaknute kamenje ploče iz ležišta, postavljene tokom obnove prije devet godina.

Na Baščaršijskom trgu, sat ne pokazuje tačno vrijeme već dva mjeseca, dok nadležni iz Općine Stari Grad Sarajevo i Grada Sarajeva, pod vodstvom novog načelnika i gradonačelnice Karić, ne poduzimaju nikakve korake.

Najprometnije šetnice u centru grada, koje su istovremeno i turističke atrakcije, doživjele su značajna oštećenja na pločnicima. Ulica Sarači kod brojeva 19, 35, 65, 75 i 87, te kod Sebilja, u ulici Bravadžiluk kod ćevabdžinice Ferhatović, i u Ferhadiji br. 13 kod prodavnice "Peko" svjedoče o problemima s pomaknutim pločama koje predstavljaju opasnost za pješake.

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

Zagrebački obavještajac ponovo djeluje u BiH: "Ne treba obraćati pažnju na američka rješenja"

Građani su izrazili nezadovoljstvo zbog nebrige nadležnih, posebno uoči važnog jubileja Olimpijade.

"Oči više govore od hiljadu slatkorječivih riječi vlasti," istaknuto je od čitatelja portala Radiosarajevo.ba, pozivajući na hitne korake u obnovi i održavanju Baščaršije, koja je poslala mail našoj redakciji sa priloženom fotografijom na kojoj se vidi zapušteno 'srce Sarajeva'.

Na Baščaršijskom trgu
FOTO: Čitatelj: Na Baščaršijskom trgu

Na Baščaršijskom trgu također su primijećene prljave klupe za sjedenje, naglašavajući potrebu za redovnim čišćenjem kako bi građani i turisti mogli uživati u sjedenju na ovim historijskim klupama.

Obzirom na sve navedeno, postavlja se pitanje kako će Baščaršija zablistati uoči proslave 40. godišnjice Olimpijade, dok se građani nadaju brzom odgovoru i akciji nadležnih institucija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije