Vodimo vas na putovanje kroz vrijeme: Sarajevske džamije, nekad i sad

Radiosarajevo.ba
Vodimo vas na putovanje kroz vrijeme: Sarajevske džamije, nekad i sad
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevske džamije, nekad i sad

Razvoj Sarajevske kotline se može pratiti još od neolita, ali sve do 1463. godine to područje nije bilo poznato kao Sarajevo.

Dolaskom Osmanlija na naše prostore počinje ubrzani razvoj Sarajevske kotline.

U neposrednoj blizini kupališta Bentbaša nalazilo se srednjevjekovno selo Brodac koje je Isa-beg Ishaković smatrao pogodnom tačkom za osnivanje grada, tako da je Isa-beg Ishaković odlučio da podigne dvor, džamiju i most.

Džamija Isa-bega Ishakovića podignuta u čast sultana Mehmeda II El-Fatiha je izgorila 1480. godine, a na njenom mjestu je 1566. godine podignuta Careva džamija, kakvu je poznajemo u današnjem obliku. Ova džamija je kroz historiju mijenjala svoj izgled, a značajna dogradnja izvedena je u austrougarskom periodu prema projektu arhitekte Karla Paržika.

U korijenu riječi Sarajevo je saraj – dvor, a upravo je Isa-beg Ishaković dao izgraditi saraj po kojem je i grad dobio ime.

Fotoreporteri portala Radiosarajevo.ba odlučili su nas danas povesti na putovanje kroz vrijeme - te su fotografirali sarajevske džamije, ali i Baščaršiju, iz istog ugla iz kojeg su nastale neke od najpoznatijih slika ovih građevina.

Uživajte u fotogaleriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije