Veliki park: Pođite u šetnju kroz sarajevsku zelenu oazu

Radiosarajevo.ba
Veliki park: Pođite u šetnju kroz sarajevsku zelenu oazu

Veliki park je najveća zelena površina u samom centru Sarajeva. Ova divna zelena oaza poznata je i kao Parkuša među Sarajlijama.

U ovom gradu gdje beton počinje da prevladava - Veliki park je savršeno mjesto za odmor i predah kada su visoke temperature. Prolaznici mogu malo predahnuti ispod krošnjih raskošnog drveća. 

Park je omeđen ulicama Titova, Koševo, Džidžikovac, Tina Ujevića i Trampina, a na njegovoj donjoj strani, prema Titovoj ulici, nalazi se spomenik Djeci Sarajeva koja su poginula tokom posljednjeg rata u BiH.

Tu se nalaze stari nadgorobni spomenici (nišani) koji svjedoče nekim starim vremenima. Staro muslimansko groblje Čekrekčinica nastalo je u 16. stoljeću na bašči koju je za groblje uvakufio vakif Muslihudin Čekrekčija, isti onaj koji je 1526.god. podigao džamiju pod Kovačima. Groblje je obuhvatalo obližnja stara mezarja Kemalbeg i Šehitluci, a nalazilo se u neposrednoj blizini tadašnje Vladine zgrade.

Godine 1886. mezarje je pretvoreno u park, najveći i najstariji u gradu, čiji je projekat hortikulturnog rješenja izradio ondašnji činovnik Zemaljske vlade Hugo Krvarić. Ovo mezarje, današnji Veliki park, značajan je spomenik visoke starosne, dokumentarne, kulturno-historijske, umjetničke, kao i pejzažno-ambijentalne i estetske vrijednosti, koje proističu iz skladne sinteze nišana i prisutne vegetacije, piše na stranici Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

Tokom posljednjeg rata u dijelu Velikog parka prema Trampinoj ulici sahranjeno je devet policajaca koji su poginuli u vojno-policijskoj akciji Trebević '93, a u Velikom parku podignut je i Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Pogledajte fotografije Velikog parka koje je zabilježio fotograf portala Radiosarajevo.ba, gdje su danas predah našli brojni građani Sarajeva. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije