Užasavajuće slike: Dno mora prepuno je plastičnog otpada

Radiosarajevo.ba
Užasavajuće slike: Dno mora prepuno je plastičnog otpada
FOTO: Facebook / Prljavo dno

Fotografije smeća koje zapljusnu obale Korčule, Dubrovnika, Pelješca, pa čak i nešto udaljenijih pučinskih otoka u Hrvatskoj, nažalost više i nisu neka novost, piše Morski.hr.

Golemi otoci plastičnog i drugog otpada obično se pojave na površini, nošeni snažnim jugom i strujama. Ukoliko se taj otpad ne izvadi, trajno ostaje na morskom dnu. Plastika se ne razgrađuje, već pretvara u sve sitnije čestice i tako ulazi u prehrambeni lanac riba, a onda i ljudi. Fotografija iz Molunta predstavlja samo jedan mali dio podmorske parcele, dobro vidljiv, jer se nalazi u plićem području.

"Mjesto Molunat, zbog svog geografskog položaja na udaru je najjačih vjetrova, jer je na otvorenom moru. Samim tim, svake godine sve veća količina smeća dopluta na plaže, a veliki dio i potone. Specifično je da djeluju morske struje te se to smeće nakuplja na određenu lokaciju u uvali. Ovim putem pozivam sve dobrovoljce da nam se pridruže, a posebice ljude iz ronilačkog svijeta, klubove i ronilačke centre u EKO akciji, koja će se održati u mjestu Molunat 27. lipnja 2020 godine", poručila je Klara Ljubenko, organizatorica akcije i vlasnica ronilačkog centra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije