Upoznajte Almu, Denisa i njihovu Maciku: Planinske vrhove osvajaju s mačkom!

0
Radiosarajevo.ba
Upoznajte Almu, Denisa i njihovu Maciku: Planinske vrhove osvajaju s mačkom!
Foto: Ustupljena fotografija za Green.hr / Alma i Damir Okanović sa mačkom

Desetci planinskih vrhova, nekoliko europskih zemalja, zaljubljeni par i jedna mačka na putu. Priča je to o Trio Fantastiku, Okanovićima iz Bosne i Hercegovine koji su se prije nekoliko godina, zajedno sa svojom Macikom, uputili u avanturu života.

Prva je to mačka planinarka u cijeloj Bosni i Hercegovini, koja u šapicama broji hiljade prijeđenih kilometara.

"Suprug je stalno spominjao da želi imati mačka, ali ja sam bila skeptična oko životinja u kući. Kako je dao otkaz na tadašnjem poslu, pripremila sam mu iznenađenje i odvela ga kod poznanika da odabere sebi mače, da mu malo popravim raspoloženje. Macika je tada praktički sama odabrala njega, neumorno je skakutala i svojom razigranošću bacila u sjenu svoju braću i sestre. Odmah smo odlučili povesti ju sa sobom", govori Alma Okanović, strastvena planinarka, koja je zajedno sa suprugom Denisom članica Gorske službe spašavanja Stanica Zenica, piše Green.hr.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Jedini su to tereni na koje Macika ne ide s njima, objašnjava.

"Mi se zaista trudimo da što više vremena provodimo sa mezimcima, posebno da što više putujemo i planinarimo. I zaista nam je puno lakše kad su s nama jer znamo da će dobiti najviše ljubavi i pažnje. Ipak niko ne bi vodio toliku brigu o njima i pružio im toliku ljubavi kao što mi to radimo", kaže Alma.

'Nije nam važno koje je godišnje doba'

Macika je tako s Okanovićima obišla gotovo cijelu Bosnu i Hercegovinu, a posjetila je i Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Srbiju, Mađarsku, Albaniju, Grčku, Italiju, Crnu Goru te Sjevernu Makedoniju. Lista je podugačka, no organizacija nikada nije problem.

Misija je ispunjena: Tomislav Cvitanušić se popeo na Mount Everest!

Misija je ispunjena: Tomislav Cvitanušić se popeo na Mount Everest!

"To nam je najmanji problem. Svaki slobodni trenutak koji imamo, vrlo rado utrošimo na boravak u prirodi. Tako da nam je najbitnije ponijeti hranu za naše mezimce, spremiti najosnovnije stvari i za kratko vrijeme već smo spremni za polazak. Nije nam važno ni koji je dan ili godišnje doba, važno je samo da se negdje ide".

Alma i Damir Okanović sa mačkom
Foto: Ustupljena fotografija za Green.hr: Alma i Damir Okanović sa mačkom

A avantura ne manjka. Najviši vrh koji je Macika posjetila bio je je Grossglockner, u Austriji, na čak 3.798 metara nadmorske visine. Uskoro će i na krov Europe.

"Polako se pripremamo za avantura koja nam slijedi. Popet ćemo se na vrh Elbrus u Rusiji, na 5642 metara nadmorske visine. Macika obavezno ide s nama", objašnjava ponosna Alma.

Novi član porodice

Ipak, Macika nije jedina životinja koja s Okanovićima ide na avanture. Od nedavno se njihovom Trio Fantastiku pridružio i Mališa, mače koje su potpuno slučajno pronašli. Bilo je bolesno i napušteno, a oni nisu mogli okrenuti glavu od njega.

"Mališa je trenutno novi član naše porodice. Sad već pun energije, živahan i veseo već se uklopio i u putovanja. Mirno i bez ikakvih problema podnosi putovanja u autu, a radoznalo istražuje okolinu i osluškuje prirodu tokom planinarenja. Već su njegove šapice kročile i na prvi vrh, na Tulove grede na Velebitu. Ovo je prvi od niza vrhova i planina koje ga čekaju da propješači s nama", objasnila je Alma.

S Mališom i Macikom, kažu, nikada nije dosadno. Svako njihovo putovanje dodatno obogate, a anegdota s putovanja ne manjka.

"Da vam ne govorim o hrabrim ili ludim ispadima, kada grabi napasti medvjeda koji je nedaleko od nas ili divlje svinje koje su naš okružile kada smo pokušavali spavati u šatoru. S njima je zaista svaki dan prepun ludih doživljaja. To najbolje znaju oni koji imaju ova divna stvorenja pored sebe. A i svi oni koji otvore svoja srca i poklone im ljubav, uvidjet će koliko ljubavi će im se vratiti i koliko će tako malo, nevino stvorenje, unijeti veselja i mira u njihov život", objašnjava.

'Ako ne mogu u hotel, spavat ćemo u šatoru'

Ipak, ima i onih kojima one nisu dobrodošle. Posebice na planini, gdje se često dogodi da Okanovići ne mogu prespavati u planinarskom domu zbog Macike i Mališe.

Macika
Foto: Ustupljena fotografija za Green.hr: Macika

"Smatraju da one ne zaslužuju boraviti i spavati u istoj prostoriji kao i ljudi pa čak i da ih unesemo transporteru. Za razliku od Austrije, gdje na domu ispod najvišeg vrha Grossglocknera, pa čak i u hotelu na istom području, vrlo ljubazno i s ljubavlju je dočekana. Ali nas ni to ne sprječava da planinarimo, jer ako postoji planinarski dom gdje nas neće udomiti, uvijek je tu šator gdje svi ugodno sanjamo sretni i zadovoljni što smo zajedno", iskreno kaže.

Stoga će neke noći provesti u šatoru, pod otvorenim nebom, ali zajedno sa svojim ljubimcima. Ostaviti ih i otići, nikada nije opcija.

"Posebna su putovanja s njima. Već šestu godinu veselimo se svakom novom putovanju i njihovim novim vragolijama i doživljajima. Moj skepticizam o mačkama u kući u potpunosti je nestao i baš sam presretna što su Macika i Mališa ušli u naš život i dodatno ga obogatili".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije