Ulice Sarajeva ponovo prazne: Počelo provođenje nove mjere u FBiH

1
Radiosarajevo.ba
Ulice Sarajeva ponovo prazne: Počelo provođenje nove mjere u FBiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Nove mjere Kriznog štaba FBiH stupile su na snagu, između ostalog ograničeno je kretanje građana na području FBiH od 23 do 5 sati ujutro.

Fotoreporter našeg portala večeras je prošetao iz 23 sata nakon što je ova naredba stupila na snagu.

Sarajevo je ponovo zatvoreno.

Podsjećamo, Krizni štaa Federalnog ministarstva zdravstva uputio je Instrukciju upravama policija i ministarstvima unutrašnjih poslova kantona.

S ciljem davanja bliže instrukcije za rad mjerodavnim upravama policija, iz Kriznog štaba FMZ navode sljedeće:

- Uposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije COVID-19 na području Federacije BH, uposlenici kojima se proces rada odvija u smjenama, moraju imati odobrenje poslodavca za kretanje u razdoblju od 23 sata uvečer do 5 sati ujutru narednog dana ili službenu legitimaciju da pripadaju službama koje su neposredno uključene u mjere i aktivnosti na sprječavanju epidemije. Navedeno se odnosi i na članove biračkih odbora i sve one koji sudjeluju u organizaciji i provođenju lokalnih izbora u BiH u 2020. godini, a zašto trebaju imati odobrenje CIK-a. Članovi političkih stranaka koji neposredno sudjeluju u lokalnim izborima 2020. također trebaju imati potvrdu političke stranke za eventualno kretanje u vremenu od 23.00 do 5 ujutro.

- Za putnike u međugradskom i međunarodnom prijevozu, potrebno je nadležnim policijskim službenicima prilikom kontrole, predočiti voznu kartu ili ako ulaze u zemlju iz inozemstva na graničnom prijelazu, u vrijeme važenja mjere ograničenja kretanja, predočiti putovnicu/pasoš iz koje je vidljivo da je putnik ušao u zemlju u satu kada je ograničeno kretanje, te im se treba omogućiti nesmetano prolaz do mjesta odredišta,

- U slučaju da po putnike u međunarodnom prijevozu dolazi pratnja npr. iz drugog grada i sl. potrebno je istu najaviti nadležnoj upravi policije, kako bi se omogućio nesmetano prolaz,

- Za putnike, koji u ranim jutarnjim satima, znači prije 5 sati ujutru, putuju iz mjesta prebivališta odnosno boravišta, prema međunarodnim aerodromima, radi obavljanja leta u ranim jutarnjim satima, potrebno je prilikom kontrole predočiti avionsku kartu.

- Mjera ograničenja kretanja ne odnosi se na vozila diplomatsko-konzularnih predstavništava i međunarodnih organizacija.

Novu naredbu Kriznog štaba možete pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije