Ukoliko posjedujete ove osobine trebate razmisliti o poslu programera

Radiosarajevo.ba
Ukoliko posjedujete ove osobine trebate razmisliti o poslu programera
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Visoka primanja, lako pronalaženje posla, mogućnost dobijanja većeg broja slobodnih dana ili rad od kuće, ali i brojne druge pogodnosti koje programeri imaju, lansirali su programiranje među najtražnija zanimanja današnjice.

Iako mnogi žele da postanu developeri, postoje određene odlike koje karakteriziraju uspješne programere. Tako da, ako kod sebe prepoznate navedene osobine, trebalo bi ozbiljno da razmislite o poslu u svijetu programiranja.

Ljubitelj ste kompjutera i pazite na detalje

Ako volite kompjutere i nove tehnologije i pratite dešavanja iz IT svijeta, budućnost u programiranju vam je zagarantovana. Kada radite posao koji volite i zaista uživate u svakom trenutku, imate šansu da promijenite digitalni svijet iz korijena. Ljudi u poslovnom okruženju prepoznat će vašu posvećenost i ljubav prema profesiji i imat će veću želju da vam pomognu u ostvarenju ciljeva. Ovo može biti vaš budući šef, kolega, pa čak i klijent, i baš zbog toga je važno da radite ono što volite i ono što vas čini sretnim.

Podjednako je bitno da pazite na sitnice. U developmentu je sve vezano za detalje. Uspješne programere od ostalih izdvajaju dobar plan, organizacija i pažnja na svakom koraku. Developeri koji razmišljaju na vrijeme i planiraju svoje obaveze brže će obaviti radne zadatke u odnosu na druge.

Tako da, ukoliko pratite trendove u IT industriji i uz to ste neko ko pazi na detalje, posjedujete prave karakteristike koje su potrebne da biste bili uspješni u oblasti programiranja.

Imate stalnu želju za učenjem

Digitalni svijet se svakodnevno mijenja – doslovno. Kompanije koje proizvode hardvere i programe neprestano nadograđuju i unapređuju svoje proizvode i programe. Gotovo da ne prođe sedmice a da neka od najpoznatijih IT kompanija svijeta ne izbaci neku poboljšanu verziju ili update postojećeg programa.

Posjedovanje određenih svjetski priznatih certifikata predstavlja ogroman plus prilikom traženja posla ili napredovanja u nekoj kompaniji. Stoga, ako se odlučite za budućnost u programiranju, ovo će vam igrati važnu ulogu.

Inovacije u IT industriji jednostavno traže osobe koje su spremne na promjene, one koje su voljne da uče i napreduju. Zato, ukoliko ste neko ko ima stalnu motivaciju za učenjem i želju za konstantnim poboljšanjem svojih vještina i sposobnosti, onda je posao developera stvoren za vas!

Pozitivan stav prema kolegama i radnim obavezama

Znanja i vještine koje steknete kroz obrazovanje su važne, ali pozitivan stav prema radnim obavezama, poslu, kolegama i nadređenima može biti od velikog značaja za pravljenje dobre radne atmosfere u timu, ali i daljem napretku vaše karijere.

Činjenica je da kolektiv ne voli da sarađuje s nekim ko ima negativan stav prema obavezama na poslu ili s nekim ko na konstruktivne kritike odgovara sa ne ili ne mogu. Tako da, ako ste neko ko ima optimističan stav, a probleme solvirate uz pozitivan pristup, imate perspektivnu budućnost u IT industriji.

Imate malo drugačiji ugao gledanja na problem

Ako razmišljate na drugačiji način i imate drugi ugao gledanja na određeni problem, u programiranju baš ovo može izroditi nov, inovativan pristup prilikom rješavanja nastalih bugova.

Uz svoj drugačiji odnos prema problemu možete upotrijebiti neku stariju tehniku programiranja na nov način i tako stvoriti inovativni proces ili definisati drugačiji način razvoja aplikacija. Pored boljeg sagledavanja problema, drugačije razmišljanje može vam donijeti bolji položaj u kompaniji i na najbolji mogući način iskazati vaše liderske sposobnosti.

Uspješan programer, pored drugačijeg ugla gledanja na problem, bug vidi kao novi vid iskustva. Želja i sposobnost developera da na najbolji mogući način riješi problem kodiranja, u kombinaciji s ostalim vještinama, od njega mogu stvoriti uspješnog i odlično plaćenog programera.

Temeljni ste i analitični

Proces programiranja nekad zna da bude naporan i težak, bilo da ste novi u ovoj industriji ili ste iskusan developer. Dokumentacija često može biti pogrešna ili zastarjela, a dešava se da je neki od prethodnih programera napisao pogrešan kod.

Ovo može predstavljati problem prilikom rada na pojedinim projektima, zato je u developmentu važno da budete analitični i temeljni. U programiranju se od vas očekuje da budete motivisani i prihvatite nove izazove, da imate dovoljno strpljenja da sagledate svaki problem i uspješno ga riješite. Zato, ako ste sistematični i strpljivi, posjedujete važne osobine koje krase sve uspješne programere današnjice.

Ako ste se pronašli u nekim od ovih osobina i karakteristika, onda definitivno imate potencijal da budete vrhunski programer i da stvarate digitalni svijet budućnosti. Ako ste analitični, organizovani, intuitivni, a pritom volite nove tehnologije i pratite trendove u IT industriji, imate perspektivnu budućnost u svijetu programiranja.

Uz pravilan pristup i izbor školovanja vaše prirodne vrline i talente vrlo brzo možete pretvoriti u odlično plaćeno i traženo zanimanje.

Kada steknete sva potrebna znanja, bit ćete u mogućnosti da samostalno programirate i nadogradite IT vještine koje će vam omogućiti da mijenjate digitalni svijet iz korijena. Prijavite se i zakoračite u budućnost koja već počela!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije