U Hrvatskoj se otvaraju prodavnice, knjižare, muzeji, pokrenut javni prijevoz

AA
U Hrvatskoj se otvaraju prodavnice, knjižare, muzeji, pokrenut javni prijevoz
Foto: AA / U Hrvatskoj se otvaraju prodavnice

Sinoć od ponoći na snagu je stupio prvi paket popuštanja preventivnih mjera donesen od Nacionalnog stožera civilne zaštite kojim se od danas otvaraju dućani, te pokreće javni prijevoz, ali pod posebnim epidemiološkim mjerama.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske od danas, u svrhu djelomičnog pokretanja gospodarstva, omogućuje rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara, a nisu bili otvoreni ranije.

U Hrvatskoj se otvaraju prodavnice - undefinedFoto: AA: U Hrvatskoj se otvaraju prodavnice

U objektima u kojima je radno vrijeme duže od 10 sati, obavezno je organiziranje dvokratnog radnog vremena, te pauza prilikom smjene radnika u trajanju od najmanje sat vremena kako bi se prodavaonica adekvatno očistila i dezinficirala.

Zabrana rada ostaje vrijediti za nedjelje, blagdane i neradne dane, a iznimno je dopušten rad kioscima, pekarama, te trgovinama na benzinskim pumpama.

Pokrenute su i linije javnog gradskog i prigradskog prijevoza. U Zagrebu ne saobraćaju tramvaji, nego autobusi u kojima je pojačana kontrola karata, putnicima je preporučeno nošenje maske te držanje socijalnog razmaka.
Zagrebački gradski centar, zbog velikog broja oštećenih zgrada, u fazi je sanacije, tako da strogim centrom oko Trga bana Jelačića ne prometuju ni autobusi, a značajan dio dućana i dalje je zatvoren zbog oštećenja zgrada u kojima su smješteni od potresa.

U Hrvatskoj se otvaraju prodavnice - undefinedFoto: AA: U Hrvatskoj se otvaraju prodavnice

Najveći broj dućana smješten je u najduljoj zagrebačkoj ulici Ilici gdje se užurbano čiste izlozi i pripremaju obavezne protuepidemijske mjere, kao što su dezinficijensi na ulazu te isticanje natpisa o maksimalnom broju kupaca u dućanu, što ovisi o kvadraturi svakog dućana.

U Hrvatskoj se otvaraju prodavnice - undefinedFoto: AA: U Hrvatskoj se otvaraju prodavnice

Kornelija Ivančević, poslovotkinja je u dućanu s obućom u Ilici koji se otvorio jutros u 9 sati, a maksimalan broj kupaca koji mogu istovremeno biti u dućanu je šest.

"Imamo zaštitnu opremu, maske, dezinficijense, sve smo pripremili da dočekamo naše kupce”, kaže Kornelija koje očekuje da će prve kupce imati već danas.

U Hrvatskoj se otvaraju prodavnice - undefinedFoto: AA: U Hrvatskoj se otvaraju prodavnice

Uz zaštitnu odjeću, maske, rukavice, dezinficijense i držanje razmaka, trgovkinje su dužne redovito dezinficirati površine koje kupci češće dotiču rukama.

U Hrvatskoj se uvode i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektima, omogućuje se rad bibliotekama, muzejima, galerijama, antikvarijatima i knjižarama, treninzi sportista I. i II. kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stepenu takmičenja.

Ako se prva faza popuštanja mjera, koja je pokrenuta zbog smanjenja broja zaraženih i radi normalizacije života, pokaže uspješnom, sljedeći set mjera trebao bi stupiti na snagu 4. maja, kada će se omogućiti rad uslužnim djelatnostima s bliskim kontaktima, poput frizera i kozmetičara te rad u punom opsegu javnog zdravstvenog i privatnog zdravstvenog sustava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije