Trg Grand Place u Briselu krasi cvijetni tepih od 600.000 begonija i dalija

Anadolija
Trg Grand Place u Briselu krasi cvijetni tepih od 600.000 begonija i dalija
Trg Grand Place u Briselu, u Belgiji narednih nekoliko dana krasit će tepih od cvijeća, za koji je iskorišteno oko 600.000 cvjetova begonije i dalije.

Sredina poznatog belgijskog trga ukrašena je tepihom dugim 75 i širokim 24 metra. Različit raspored cvjetova crvene, narandžaste, ljubičaste, zelene i žute boje podsjeća na japanske tepihe, a napravljen je kao simbol 150-godišnjeg prijateljstva između Belgije i Japana. 

Na izradi tepiha koji zauzima površinu od 1.800 metara kvadratnih radilo je 120 osoba.

Ambasador Japana u Briselu Masafumi Ishii rekao je kako su počašćeni time što je ove godine ova manifestcija posvećena japanskom tepihu. On je dodao kako su na tepihu izraženi motivi cvijeta, ptice, vjetra, mjeseca i ribe.

Koen Vondenbusch, koji je radio na ovom projektu rekao je kako su počeli u ranim jutarnjim satima.

"Koristili smo 600.000 cvjetova begonije i dalije. Pored toga, ove godine smo prvi put koristili ljuske obojene različitim bojama. Dezeni japanskih tepiha su to zahtijevali, nije bilo lako, ali ponosni smo na urađeno", rekao je japanski ambasador.  

Zaintersovani posjetioci u igri boja i mirisa na ovom trgu moći će uživati sve do 15. augusta, a za cijenu od pet eura tepih će moći pogledati s balkona zgrade općine. Organizatori manifestacije očekuju na desetine hiljada posjetilaca.

Cvijetni tepih prvi put je na trg Grand Place prostrt 1971. godine, a od 1986. godine se prostire jednom u dvije godine. Za izradu tepiha obično se koristi cvijeće begonije iz belgijskog grada Genta. 

Prije dvije godine, trg je povodom 50. godišnjice migracije turskog stanovništva u Belgiju, bio ukrašen tepihom s dezenima turskih tepiha. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije