Tajanstveni grad za kojeg se vjeruje da smrt u njemu donosi spas

Anadolija
Tajanstveni grad za kojeg se vjeruje da smrt u njemu donosi spas
Foto: AA / Varanasi, Indija

Smješten u Uttar Pradeshu, u sjevernoj Indiji, Varanasi je poznat kao jedan od najstarijih gradova s historijom dugom više od 3.000 godina.

Grad, koji ima različite tradicije i rituale, ugošćuje mnoge hinduističke hodočasnike iz zemlje i iz raznih krajeva svijeta, kao i brojne turiste.

Ovaj sveti indijski grad smjestio se na obalama rijeke Ganges. Grad bogate historije, kulture i religijskog naslijeđa smatra se za najsvetiji od sedam svetih hinduističkih gradova.

Varanasi je jedan od najstarijih kontinuirano naseljenih gradova na svijetu, a procjenjuje se da se u njemu nalazi čak 23.000 hramova u koje se ulazi bez cipela, a u vrijeme nekih svečanosti ulazak turista u hramove nije dozvoljen.

Grad, koji je zadržao svoje postojanje hiljadama godina, podsjeća na muzej na otvorenom, a još ga nazivaju i "Banaras" i "Kashi".

Među hindusima vlada vjerovanje da kupanje u Gangesu čisti od svih grijeha, a da smrt u Varanasiju donosi spasenje. Stoga brojni vjernici dolaze u ovaj grad umrijeti.

Hodočasnici prije izlaska sunca ulaze u rijeku Ganges i obavljaju vjerske rituale. Procjenjuje se da se svakodnevno na obalama Gangesa u Varanasiju kupa više od 60.000 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije