Promo / Šta se isplati studirati danas?

06. 03. 2018. u 08:54:00 Promotivni tekst

Shares: 0

Pitanje koje trenutno muči sve maturante, ali i druge ambiciozne ljude kojima je želja steći visoko obrazovanje i vrijednu diplomu fakulteta koja će im osigurati veću zaradu i uspješnu karijeru - Šta se isplati studirati danas?

Odabir budućeg poziva i pravog smjera mogu odrediti našu budućnost. Da li ćemo nakon fakulteta biti na birou zapošljavanja dugi niz godina ili ćemo istražiti koja zanimanja su u najvećoj potražnji na današnjem tržištu rada?

Hoćemo li se zadovoljiti prosječnom platom i odreći se mnogih želja i luksuza ili odabrati zanimanje koje spada u najbolje plaćene poslove kako današnjice, tako (još i više) i budućnosti?!

Biranje daljeg obrazovanja je vrlo važna odluka koja determinira našu finansijsku egzistenciju, pa čak i sreću. Ako ste neodlučni i ako i dalje razmišljate o ovoj odluci, besplatan 5-minutni test za odabir daljeg obrazovanja koje će biti najbolji izbor za vas možete uraditi ovdje. Test će vam brzo otkloniti sve nedoumice.

Fakulteti koje je najisplativije upisati u BiH

Rezultati istraživanja najvećih portala za zapošljavanje i analizu prosječne zarade u BiH, Posao.ba i Plata.ba, detektovali su najperspektivnije fakultete. U BiH najvišu zaradu mogu donijeti elektrotehnički, ekonomski i farmaceutski fakultet.

Radio_2_ITEP.png - undefined

Ilustracija

Plate diplomiranih inženjera elektrotehnike

Svi smo već dobro upoznati koliko je IT zanimanje na cijeni. IT sektor je u stalnom razvoju, stoga i potreba za ovim kadrom raste iz dana u dan. U naredne dvije godine otvara se 900.000 radnih mjesta u Europi i 1.000.000 pozicija u SAD.

Ukoliko želite studirati na nekom od tehničkih fakulteta, najveću zaradu vam u budućnosti može donijeti diploma elektrotehnike. Softver inženjeri s magisterijem su plaćeni mjesečno u prosjeku 1.800 KM, dok su oni sa bachelor diplomom plaćeni 1.560 KM. IT projekt menadžeri i IT specijalisti su plaćeni 1.750 KM, dok IT menadžer zaradi prosječno oko 1.700 KM, a IT projekt menadžer 1.900 KM.

Pored velike zarade, IT kompanije nude i najbolje uvjete rada, svemirski opremljene office, rad s najnovijom tehnologijom i modernim uređajima, plaćena putovanja, duže odmore i stalnu mogućnost daljeg napredovanja.
Radio_3_ITEP.png - undefined

Ilustracija

Plate diplomiranih ekonomista

No IT zanimanje dakako nije jedino perspektivno zanimanje na tržistu rada koje vam može donijeti siguran posao i uspješnu karijeru. Osobe koje odaberu ekonomski fakultet imaju priliku da odlično zarade u budućnosti. Ekonomisti, iako ih na tržištu rada ima u većem broju u odnosu na IT stručnjake, sastavni su dio i neophodan kadar svake kompanije. Osobe sa završenom ekonomijom često zauzimaju menadžerske funkcije koje su najplaćenije u BiH. Primjera radi, finansijski menadžer prosječno mjesečno zaradi oko 1.800 KM, a direktor prodaje 2.300 KM, dok u bankarskom sektoru direktori filijale u prosjeku imaju mjesečnu platu u iznosu od 1.900 KM, a rukovodioci odjeljenja 1.700 KM. Ova profesija idealna je za ljude koji teže odgovornim pozicijama, imaju želju biti lideri i konstantno raditi na uspješnom funkcionisanju i razvoju kompanije.

Besplatan test: Koji studij je najbolji izbor za vas?

Ukoliko imate dilemu i niste sigurni koje obrazovanje je najbolje za vas, kratak test koji možete besplatno uraditi ovdje otklonit će vam sve nedoumice. Odgovorite na 11 kratkih pitanja koja se tiču vaših interesovanja i pogleda na budućnost, a u roku od 24 sata dobićete stručnu procjenu koja vam otkriva put ka uspješnoj karijeri, i to potpuno besplatno.

Analiza vaših odgovora pomoći će vam da saznate oblast u kojoj bi trebalo da se školujete kako biste najjednostavnije došli do zacrtanih ciljeva. Studije koje odgovaraju vašim interesiranjima uštedjeće vam vrijeme i omogućiti da ostvarite najviše rezultate i postanete visokoobrazovani stručnjak kog očekuje siguran i dobro plaćen posao.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA