Sretan MajŠČin dan: Ovo su najljepše fotografije koje ćete vidjeti danas

1
Radiosarajevo.ba
Sretan MajŠČin dan: Ovo su najljepše fotografije koje ćete vidjeti danas
Foto: Blue World Institute / Majka i mladunaca delfin

Majčin dan je praznik u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, obilježava svake godine druge nedjelje u maju.

U zapadnom svijetu uspostavljen je u 20. stoljeću. Majčin dan ima svoje korijene u engleskom i američkom pokretu žena. Amerikanka Ann Maria Reeves Jarvis 1865. godine organizirala je Mothers Day Meetings gdje su majke mogle razmjenjivati ideje o aktualnim pitanjima.

Povodom Majčinog dana Blue World Institute objavio je prekrasne fotografije majki i mladunaca delfina.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Nakon trudnoće koja traje 12 mjeseci ženke dupina rađaju po jednog mladunca koji je u prvim godinama života potpuno ovisan o majci. U prosjeku dupini se osamostaljuju u dobi od 3 do 5 godina. Ženka će u većini slučajeva imati novog potomka tek nakon što se postojeći mladunac osamostali.

Ucresko-lošinjskom području pratimo četiri ženke koje su već imale po sedam mladunaca - to su Badfin, Celina, Luca i Nataša. Pojedini mladunci ostaju uz majke puno duže od prosjeka, npr. Henri je sedam godina bila s majkom prije osamostaljenja.

Neke jedinke pratimo već više od dva desetljeća, što uključuje i nekoliko generacija njihovih potomaka. Vivi, Apple i Zoom ženke dupina koje su dostupne u našem usvajateljskom programu također su majke", napisali su iz Blue World Institutea.

Više o njihovom radu pronađite na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije