Spektakl je bio vidljiv iz Bosne i Hercegovine: Potpuna pomrčina i superkrvavi Mjesec

0
Radiosarajevo.ba
Spektakl je bio vidljiv iz Bosne i Hercegovine: Potpuna pomrčina i superkrvavi Mjesec
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Pun mjesec iznad Sarajeva

U rano jutro ponedjeljka, 16. maja,dogodila se jedina pomrčina Mjeseca vidljiva iz Bosne i Hercegovine u 2022. godini.

Mjesec je ulazio u Zemljinu polusjenu oko 3:30 sati i manje sijao, a u punu Zemljinu sjenu je ulazio oko 4:30 sati i poprimao crvenkastu boju.

Cijela pojava je trajala do oko 5:30 sati kada u našim krajevima Mjesec zalazi pa se nije mogao vidjeti cijeli tok njegove pomrčine.

Nova bahatost na bh. cesti: Vozilo pod pratnjom zaustavilo starijeg vozača i verbalno ga napalo

Nova bahatost na bh. cesti: Vozilo pod pratnjom zaustavilo starijeg vozača i verbalno ga napalo

Astronomska društva i druge organizacije širom svijeta su organizirala javna praćenja ove pojave.

Naravno, NASA, Državna civilna uprava SAD za avionska i svemirska istraživanja i razvoj, sa sjedištem u Washingtonu, imala je prijenos uživo na svojim platformama.

Mjesec je izgledao veći nego inače, jer je u svojoj orbiti bio najbliže Zemlji, otkud i potiče naziv super Mjesec. Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi puni mjesec u maju često se naziva i cvjetnim mjesecom, jer se poklapa s proljetnim cvijećem.

"Jedina sunčeva svjetlost koja je došla do Mjeseca tokom potpune pomrčine prošla je kroz Zemljinu atmosferu. To svjetlo je krvavo crveno, od svih Zemljinih izlazaka i zalazaka sunca koji se reflektiraju na Mjesečevu površinu", objašnjava dr. Gregory Brown, astronom s Kraljevskog opservatorija u Greenwichu u Londonu.

Fotograf portala Radiosarajevo.ba zabilježio je sinoć fascinatne prizore - pun mjesec iznad Sarajeva.

Amerikanci će biti počašćeni punim spektaklom koji će trajati 84 minute.

Naravno, najbolja tačka za svjedočenje ove pomrčine je mjesto koje je vrlo malo ljudi imalo sreće uopće i posjetiti, a to je sam Mjesec.

"Da ste astronaut koji stoji na Mjesecu i gleda unatrag prema Zemlji, vidjeli biste crveni prsten kako se kreće oko vanjskog dijela našeg planeta", objašnjava dr. Brown.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije