Slatke narandže iz Finikea se tope u ustima

Anadolija
Slatke narandže iz Finikea se tope u ustima
Berba narandži u distriktu Finike, u Antaliji u Turskoj, poznatom po ovom agrumu, u punom je jeku.

Narandža iz ovog mjesta je poznata kako u Turskoj, tako i dalje, a očekuje se da će godišnji rod iznositi 230.000 tona.

Uzgajivači narandže trenutno su zadovoljni postignutim dogovorom o otkupnoj cijeni.

U Finikeu, u kojem se pretežno uzgaja vrsta Washington Navel, dnevno se ubere po nekoliko stotina tona narandži. Većina ubranih narandži, odnosno oko 80 posto, plasira se na domaće tržište, prvenstveno Istanbula, Ankare i Izmira. Preostali dio izvozi se pretežno u Ukrajinu, Rusiju i Moldaviju.

Direktor Poljoprivredne komore Finikea Halil Saricobanoglu kazao je kako je zbog nepovoljnih vremenskih uslova koji su sredinom prošlog mjeseca zahvatili to područje, berba bila privremeno obustavljena. Stabilizacijom uslova ponovo je počela.

Rekao je kako su obilne padavine i jak vjetar sredinom novembra pričinile štetu na 6.000 do 7.000 stabala.

”Oštećena stabla su izvađena, a na njihovo mjesto su posađena nova”, rekao je Saricobanoglu.

Podsjetio je kako je narandža iz Finikea na takmičenju održanom u saveznoj američkoj državi Californiji 1998. proglašena najboljom.

”Zrak, voda i sastav tla u Finikeu daju poseban okus narandži”, rekao je Saricobanoglu, koji je dodao kako narandža iz Finikea ima visok postotak šećera i da se topi u ustima.

Prema njegovim riječima, Turska proizvede oko 1,9 miliona tona narandže, a da se veliki dio te količine prodaje pod navodima da je riječ o narandži iz Finikea, što se negativno odražava na uzgajivače tog distrikta.

”Ne kažemo da su druge narandže loše i one imaju svoje karakteristike. Ali ako se na svaku narandžu stavlja etiketa da je iz Finikea, to će biti nepravedno prema našim uzgajivačima. U narednom periodu ćemo raditi na zaštiti ovog prozivoda”, dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije