Kako je izgledala bosanska kuća: "Važno je znati ko si da znaš šta nosiš sa sobom"

/ Komentari (5)

Povratak na članak
Objavite komentar kao gost ili se prijavite.

NAPOMENA: Komentari su isključivo lični stavovi autora. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i pisanja komentara koji podstiču na mržnju. Strogo zabranjen bilo kakav govor mržnje na portalu radiosarajevo.ba, zbog kojeg možete biti krivično procesuirani. Radiosarajevo.ba ima pravo i obavezu da na zahtjev zvaničnih organa dostavi podatke o korisniku čiji komentari sadrže govor mržnje, kao i da korisniku trajno blokira pristup. Obaviještavamo vas da svaki čitatelj dobrovoljno pristupa čitanju i kreiranju komentara i prihvata mogućnost da neki komentari mogu sadržavati narativ koji je u suprotnosti sa vjerskim, nacionalnim, moralnim i drugim načelima. Radiosarajevo.ba ima pravo da obriše sporne ili prijavljene komentare bez najave i objašnjenja. Radiosarajevo.ba koristi automatski sistem prepoznavanja i uklanjanja govora mržnje i drugih neprimjerenih sadržaja u komentarima.

registriran

Ovo nema veze s'mozgom. Prije bih rekao da je to stan vodnika u penziji 70-tih godina.

Istina

Ne,ovo nije bosanska kuća.Imala je sećije prekrivene rukom tkanim ćilimima,valkastim tvrdim jastucima,bosanskim ćilimima,levhama na zidovima.Jedna strana sobe je bila u rezbariji, jer to je bilo kupatilo sa ibricima i peškirima od beza i grubog platna Na podu su bile daske koje su se ribale i voštile voskom.Prozori su bili ćepenci s musebacima,sa zavjesama do pola prozora,koje su bile od bijelog beza. Sramota je sta predstavljate kao bosansku kuću.

Sirina vidika

SVako ureduje stan po svoj volji i potrebama. Ovo je jedan od primjers uredene bosanske kuce. Mir u srcu i pokusajte prihvatiti videnje i misljenje drugih a koje je razlicito od vasih. Sve zavisi od sirine opce kulture i saznanja,koje je neko stekao svojim putovanjima i njohovim iskustvima. Sta znaci jedna bosanska kuca? Za jedne je kuca uredena pod uticajem zapadnjacke kulture, za druge je kuca uredena pod uticajem osmanlijske kulture, za trece je kuca sa miks svega sto je vidio i svida mu se, zapadnjacke,osmanlijske ,indijske, japanske... Sve su to uredenja jedne bosanske kuce na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ja

>>Ne,ovo nije bosanska kuća.Imala je sećije prekrivene rukom tkanim ćilimima,valkastim tvrdim jastucima,bosanskim ćilimima,levhama na zidovima.Jedna strana sobe je bila u rezbariji, jer to je bilo kupatilo sa ibricima i peškirima od beza i grubog platna Na podu su bile daske koje su se ribale i voštile voskom.Prozori su bili ćepenci s musebacima,sa zavjesama do pola prozora,koje su bile od bijelog beza. Sramota je sta predstavljate kao bosansku kuću. ka Istina<< To što ste vi opisali je kuća moje rahmetli pranane i ja je se baš takve sjećam. Ovo na slikama je huća moje rahmetli nane, postoji velika razlika.

Doc

Opet neki edukativni clanak na temu kako biti dobar Bosnjak...

/ Najnovije