Simbol Skenderije i priča o jednom vremenu: Vidimo se u 8 kod Tete razapete...

Radiosarajevo.ba
Simbol Skenderije i priča o jednom vremenu: Vidimo se u 8 kod Tete razapete...
Teta razapeta koja se nalazi na Skenderiji je samo jedno od kultnih mjesta za nalaske i dogovore za izlazak brojnih Sarajlija svih generacija.

Kroz dugi je niz godina upravo Teta razapeta postala simbol Skenderije, ali malo ko zna da se ustvari radi o skulpturi Figura na stolici bh. umjetnika Alije Kučukalića.

Neka od najpoznatijih Kučukalićevih djela su Kaput, Ljetni dan gospođe G., Most i, konačno - Figura na stolici.

Kučukalić je za svoje skulpture dobio niz priznanja, preko dvadeset međunarodnih nagrada, ali malo ko je slutio da će njegovo djelo, osim aplauza kritike, postati i simbol jednog grada.

Figura na stolici kiparov je um okupirala godinama, te je autor u svom umjetničkom izrazu eliminirao sve što je suvišno.

Figura na stolici, žena s raširenim rukama, stoji kao simbol rezistencije pod kišom granata, uprkos vremenu i okolnostima, te i danas njena iskrena forma pozdravlja prolaznike Skenderije kao svjedok historije kiparovog rodnog grada.

Alija Kučukalić (1936. - 1992.) priznati je bh. umjetnik, profesor kiparstva i dekan na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Stradao je za vrijeme bombardiranja grada Sarajeva 22. juna 1992. godine, a najveća nagrada za umjetnost u BiH nosi upravo njegovo ime.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije