Simbol pobjede slobode: Otok Robben gdje je bio zatvoren i veliki Nelson Mandela

0
AA
Simbol pobjede slobode: Otok Robben gdje je bio zatvoren i veliki Nelson Mandela
FOTO: AA / Otok Robben

Smješten u zalivu nadomak Cape Towna, otok Robben je jedna od najvažnijih historijskih znamenitosti Južnoafričke Republike.

Otok Robben znači "Otok tuljana", a najpoznatiji je po svojoj upotrebi, jer je od sredine 17. stoljeća korišten kao zatvor, bolnica za neprihvaćene i kolonija gubavaca i vojna baza.

Njegov najpoznatiji zatvorenik bio je Nelson Mandela. U ovom zatvoru je proveo 18 od ukupno 27 godina robije, prije nego je došlo do pada apartheida. Kao i većina zatvorenika ovdje, Mandela je zatvoren iz političkih razloga, a zatvorski život na otoku najbolje je opisao bivši zatvorenik Indres Naidoo u knjizi "Otok u lancima".

Rusi ponovo gađali Harkiv: Povrijeđene najmanje tri osobe, među njima 13-godišnje dijete

Rusi ponovo gađali Harkiv: Povrijeđene najmanje tri osobe, među njima 13-godišnje dijete

Zatvor je također poseban jer su u njemu sačuvani ostaci kamenoloma iz 17. stoljeća, te grobnica Hadija Kramata - prognanog islamskog učitelja iz 18. stoljeća, te upravne zgrade iz 19. stoljeća koja uključuje i kapelicu te župni dvor. Ovdje su i mali svjetionik, takozvana crkva gubavaca s jedinim ostacima kolonije gubavaca, te napuštene vojne strukture iz Drugog svjetskog rata.

Otok Robben je simbol pobjede slobode nad opresijom. Zbog bogate historije i velikog značaja, otok Robben proglašen je južnoafričkom nacionalnom baštinom, te UNESCO-vom svjetskom baštinom u Africi.

Na otok svake godine dolaze milioni posjetitelja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije