Snimljene crne udovice na otoku Rabu: 'Niko nema protuotrov'

1
Radiosarajevo.ba
Snimljene crne udovice na otoku Rabu: 'Niko nema protuotrov'
Foto: Screenshot / Youtube / Crna udovica

Čitateljica 24sata govorila je o problemu koji imaju stanovnici otoka Raba, a to su crne udovice, te nedostanku protuotrova za ugriz istih.

"Crne udovice su standardni stanovnici otoka, navikli smo na njih, ali ne da su nam u dvorištima i kućama kao posljednjih mjesec dana. Nalazimo ih u kaminima, pred ulaznim vratima, na terasama i u kućama", rekla je žena sa Raba.

Snimila je i video, piše 24sata.hr.

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

Lagumdžija potvrdio: Usuglašen finalni tekst rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Previše sam se tresla dok sam snimala, ali mislim da se jako dobro vidi da su crne udovice", rekla je.

Kaže kako je kontaktirala ambulantu na Rabu, Zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije i ministarstvo oko protuotrova.

"Saznala sam da u cijeloj županiji nema protuotrova! Hrvatska kao turistička zemlja nema ni minimalnu zalihu protuotrova za ugriz crne udovice", priča ogorčena stanovnica.

Neobična pošiljka stigla iz Poljske: Turski carinici zaplijenili - tarantule

Neobična pošiljka stigla iz Poljske: Turski carinici zaplijenili - tarantule

Otrov 15 puta jači od otrova čegrtuše

Crna udovica spada među najpoznatije i najotrovnije paukove na svijetu, ima ih na svim kontinentima. U Hrvatskoj su najčešće u Istri, primorju i u Dalmaciji, a najlakše ih je prepoznati po crvenim pjegama na leđima.

Boja pjega mijenja se ovisno o starosti - dok su crne udovice mlade, pjege su bijele, a kako rastu počinje se pojavljivati u sredini pjege narandžasta mrlja. Ona se postepeno širi i tamni. Kod ženke pjega postupno pocrveni, a kod mužjaka ostane bijeli rub oko pjege. Otrov im je 15 puta jači od otrova čegrtuše, a udara na živčani sistem i brzo se širi.

Kod ljudi, otrov crne udovice izaziva jaku bol u limfnim čvorovima, dehidriranost, pretjerano znojenje, grčenje, javlja se porast ili pad tjelesne temperature, pad tjelesne težine, crvenilo, osjećaj sitosti i mučnine. Ugriz crne udovice može biti smrtonosan.

'Zavod nema protuotrov'

Redakcija 24sata kontaktirali su Zavod za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije i odgovorili su im da nemaju protuotrov i da ne mogu govoriti o drugim institucijama koje bi ga mogle imati.

Pa su kontaktirali i ambulantu na Rabu, Zavod za javno zdravstvo i KBC Rijeku. Iz Zavoda za javno zdravstvo rekli su da to ne ide preko njih, već preko hitne i bolnice koje rade kliničku obradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije