Sarajevska ljepotica osvijetljena bojama zastave Turske

Anadolija
Sarajevska ljepotica osvijetljena bojama zastave Turske
Foto: AA / Vijećnica

Sarajevska ljepotica Vijećnica večeras je osvijetljena bojama zastave Republike Turske, a u povodu obilježavanja turskog nacionalnog praznika Dana nacionalnog suvereniteta i djeteta, a ujedno i jubilarne stote godišnjice osnivanja turskog parlamenta, odnosno Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM).

Jedan od najvećih nacionalnih praznika u Turskoj inače se tradicionalno obilježava brojnim manifestacijama na kojima učestvuju djeca iz cijelog svijeta. Međutim, ovogodišnje obilježavanje praznika događa se u jeku pandemije COVID-19 pa nema masovnih skupova kao prethodnih godina.

Vijećnica  - undefinedFoto: AA: Vijećnica

Čestitke Turskoj i građanima te zemlje povodom ovog praznika pristižu i iz brojnih prijateljskih zemalja, među kojima iz Bosne i Hercegovine. Tako je večeras zastava Turske zasjala i na Vijećnici, jednom od najpoznatijih simbola glavnog grada BiH.

Državni praznik Dan nacionalnog suvereniteta i dan djeteta obilježava se 23. aprila, na dan kada je 1920. godine otvorena Velika narodna skupština Republike Turske.

Na današnji dan 1924. godine je odlučeno da se dan osnivanja Velike narodne skupštine obilježava kao državni praznik. Pet godina kasnije, 23. aprila 1929. godine taj praznik je poklonjen djeci. Od 1929. godine se obilježava kao Dan nacionalnog suvereniteta i ujedno kao Dan djeteta.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije