Dan državnosti / Sarajevo slavi 25. novembar: Praznična atmosfera u glavnom gradu BiH

25. 11. 2021. u 16:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu je na zgradama državnih institucija ali i velikom broju privatnih objekata istaknuta zastava BiH.

Zastava BiH nalazi se na velikom broju zgrada u bh. prijestolnici ali i u izlozima mnogih trgovina, kafića, restorana.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavijestilo da je Zakonom o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine, utvrđeno je da je 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine državni praznik, te da na taj dan državni organi, preduzeća i druga pravna lica ne rade.

Sarajevo - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Sarajevo

Podsjećamo, na današnji dan, 25. novembra 1943. godine, održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić-Gradu na kojem je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a BiH je postala jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Sarajevo - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Sarajevo

Ovaj događaj se na teritoriji bh. entiteta Federacije BiH obilježava kao praznik, dok se na prostoru entiteta RS ovaj dan ne razlikuje od bilo kojeg drugog radnog dana.

Sarajevo - undefined

Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Sarajevo


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA