Dan državnosti / Sarajevo slavi 25. novembar: Praznična atmosfera u glavnom gradu BiH

25. 11. 2019. u 10:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1

Povodom 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu je na zgradama državnih institucija ali i velikom broju privatnih objekata istaknuta zastava BiH.

Zastava BiH nalazi se na velikom broju zgrada u bh. prijestolnici ali i u izlozima mnogih trgovina, kafića, restorana.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavijestilo da je Zakonom o proglašenju 25. novembra Danom državnosti Republike Bosne i Hercegovine, utvrđeno je da je 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine državni praznik, te da na taj dan državni organi, preduzeća i druga pravna lica ne rade.

Podsjećamo, na današnji dan, 25. novembra 1943. godine, održano je prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić-Gradu na kojem je donesena odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, a BiH je postala jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Ovaj događaj se na teritoriji bh. entiteta Federacije BiH obilježava kao praznik, dok se na prostoru entiteta Republika Srpska ovaj dan ne razlikuje od bilo kojeg drugog radnog dana.

NEMA KOMENTARA