Sarajevo, divno mjesto: Iako je kraj augusta, na ulicama i dalje brojni turisti

5
AA
Sarajevo, divno mjesto: Iako je kraj augusta, na ulicama i dalje brojni turisti
Foto: Anadolija / Brojni turisti na ulicama Sarajeva

Brojni strani i domaći turisti ovih dana mogu se vidjeti na ulicama Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Uprkos visokim temperaturama mnogi su odlučili da posjete poznate historijske znamenitosti bh. glavnog grada, uključujući Sebilj na Baščaršiji, brojne džamije, crkve, sinagoge, muzeje, uključujući Zemaljski muzej BiH, Vijećnicu i mnoge druge turističke atrakcije.

Reporterska ekipa agencije Anadolije snimila je brojne turiste koji šetaju gradom, a mnogi su spas od vrućina pronašli u sarajevskim lokalima i restoranima gdje mogu uživati u ukusnoj hrani i ispijanju poznate bosanske kafe.

Gradačac: Pogledajte hapšenje osumnjičenog za ubistvo žene

Gradačac: Pogledajte hapšenje osumnjičenog za ubistvo žene

Milion noćenja turista u Kantonu Sarajevo ostvareno je tokom proteklih sedam mjeseci i prvih 10 dana augusta 2024. godine, pokazuje statistika Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

"Već smo ostvarili prvi milion noćenja u Kantonu Sarajevo i ovo je prema našim statističkim mjerenjima najbolji rezultat do sada", izjavio je nedavno Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Razlog zašto turisti iz cijelog svijeta dolaze u Sarajevo: Pogledajte šta ih oduševljava

Razlog zašto turisti iz cijelog svijeta dolaze u Sarajevo: Pogledajte šta ih oduševljava

U poređenju s najboljim rezultatima godinama ranije, prvi milion noćenja Turistička zajednica KS zabilježila je početkom septembra 2023, te krajem augusta 2019. godine.

"Ovo su rezultati kojima smo se nadali i koji nas pokreću da radimo bolje i više, jer mi to možemo i Sarajevo zaslužuje veća ulaganja u prezentaciji na svjetskom nivou. Također, budući da je jasno da govorimo o statistici prijavljenih turista odnosno gostiju, naglašavamo da mi predstavljamo zvanične i legalne podatke, a znamo da je ova brojka u svakodnevnom turističkom prometu sigurno mnogo veća, računajući na rad velikog broja nelegalnih objekata u Kantonu Sarajevo, odnosno onih koji rade nepoštujući Zakon o turizmu KS“, istakao je Fazlagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije