Sa platoa Vijećnice pušteno 500 golubova

0
Radiosarajevo.ba
Sa platoa Vijećnice pušteno 500 golubova
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Pušteno 500 golubova sa platoa Vijećnice

Sa platoa Vijećnice danas su simbolično pušteni golubovi čime je iz našeg glavnog grada poslana poruka mira, ali i zajedništva, razumijevanja i dijaloga.

Povodom 6. aprila Dana grada Sarajeva odlučeno je da se simbolično pusti 500 golubova iz stare jezgre grada, ispred Vijećnice, jednog od simbola ratnog stradanja koji se podigao iz pepela i sjaji jače i ljepše.

Ovo je i Dan kad se Grad Sarajevo prisjeća svih nevino ubijenih građana u proteklom ratu, posebno svojih najmlađih sugrađana.

Dizdar podijelio uznemirujući video: Pogledajte kako je vojnik RS svjedočio u Hagu

Dizdar podijelio uznemirujući video: Pogledajte kako je vojnik RS svjedočio u Hagu

Šesti april najznačajniji je datum u historiji Sarajeva i dužni smo podsjećati, opominjati i pamtiti. To je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizira početak opsade Sarajeva u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini. Zbog toga se 6. april obilježava kao dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu i kao Dan grada.

Tokom opsade grada, najduže u historiji modernog ratovanja, ubijeno je oko 11.500 ljudi, od toga 1.601 dijete. Najmanje 50.000 osoba je tokom granatiranja ranjeno. Više od 300 granata dnevno ispaljivano je tokom osade Sarajeva, sa okolnih brda, gdje je bila stacionirana artiljerija Jugoslovenske narodne armije i Vojske RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije