Sve behara: Prvi dan vikenda izmamio brojne Sarajlije u proljetnu šetnju

Anadolija
Sve behara: Prvi dan vikenda izmamio brojne Sarajlije u proljetnu šetnju
Foto: AA / Behar u Sarajevu

Prije 10 dana nastupilo je proljeće i priroda se ponovo budi. Brojne su prirodne pojave koje simbolizuju dolazak proljeća, a jedan od njih je svakako probeharalo drveće.

Fotoreporter AA je fotografirao behar koji je prekrio drveće u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Ulice, parkovi i obronci bh. prijestolnice plijene posebnom ljepotom cvjetova drveća, posebno japanske trešnje, koja je prvog dana vikenda izmamila brojne Sarajlije u prve proljetne šetnje.

Brojni građani iskoristili su lijepo i sunčano vrijeme i izašli u gradske parkove koji ovih dana odišu posebnom ljepotom, posebno zbog behara na granama.

Behar je naziv za cvijeće drveća iz roda Prunus i nekih drugih biljaka koje posjeduju slično cvijeće za kratko vrijeme tokom proljeća. Behar može biti bijele ili roza boje u zavisnosti od vrste drveta. Behar od nektarina, breskvi, višnji i nekih badema je najčešće roza boje, a behar od šljiva, jabuka, nekih višnji i većine badema je bijele boje.

Uloga behara je da proizvede polen i privuče pčele da se izvrši polenizacija potrebna za reprodukciju i proizvodnju voća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije