Praznik proljeća: Stotine miliona Kineza napuštaju velike gradove

Anadolija
Praznik proljeća: Stotine miliona Kineza napuštaju velike gradove
/ AA
Praznik proljeća, kao najvažniji i najsvečaniji praznik u Kini, simbolizira početak Nove godine po kineskom lunarnom kalendaru.

Istovremeno je i jedinstvena prilika za okupljanje porodica, što dovodi do velikih migracija i enormnih gužvi u saobraćaju.

Ovaj praznik datira iz perioda dinastije Shang i tradicija je duga više od 4.000 godina. Praznik traje sedam dana, ali slavlje i festivali čak i 40 dana. Kinezi na ovaj praznik izlaze iz godine majmuna i ulaze u godinu pijetla.

Glavna odlika Praznika proljeća u Kini je okupljanje porodice, pa stotine miliona Kineza iz velikih gradova na ovaj praznik posjećuju svoje porodice na periferiji.

Praznične migracije počele su 13. januara i trajat će do 21. februara kada bi već svi Kinezi trebali biti u krugu porodice za doček praznika. Formalno, Nova kineska godina nastupa 28. februara i kao Praznik proljeća se slavi sedam dana.

Ove godine se očekuje da za praznične dane unutar Kine bude ostvareno 3,28 milijardi putovanja, što je za 2,3 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Željeznice su najčešći izbor Kineza za praznična putovanja, a to je posebna radost za blizu 300 miliona Kineza koji rade u velikim gradovima daleko od svojih porodica.

S druge strane, s obzirom da radnička populacija odlazi na periferije, a i gradska populacija koristi praznik za putovanje, velike kineske metropole u periodu Praznika proljeća više nisu mjesto gužvi, već i njihovim ulicama nakratko zavlada mir i tišina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije