Prošetajte Olimpijskim muzejom: '84 je pao snijeg i skupio se čitav svijet

0
Radiosarajevo.ba
Prošetajte Olimpijskim muzejom: '84 je pao snijeg i skupio se čitav svijet
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Olimpijski muzej u Sarajevu

Olimpijski muzej je jedan od najreprezentativnijih segmenata Olimpijskog komiteta BiH, koji učestvuje u razvijanju i afirmaciji olimpijskih vrijednosti i olimpijskog duha.

Osnovan je odlukom Organizacionog komiteta XIV ZOI sa željom da trajno čuva uspomenu na organizaciju i realizaciju ove nezaboravne olimpijske manifestacije.

U prisustvu brojnih zvanica i predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, J. A. Samarancha, Muzej je svečano otvoren 8. februara 1984., na dan otvaranja XIV ZOI u Sarajevu.

Olimpijski muzej u Sarajevu - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Olimpijski muzej u Sarajevu

Osnova njegovog koncepta, po uzoru na Muzej MOK-a u Lozani, bila je sinteza sporta i umjetnosti.

S tom idejom, afirmišući univerzalne vrijednosti olimpijskog duha i umjetnosti, Muzej je od 1984. do 1992. realizovao više od 300 tematskih programa.

Zgrada Olimpijskog muzeja, kao "Mandića vila", sagrađena je za sarajevskog advokata Nikolu Mandića 1903. godine, po projektu Karla Paržika.

U njoj je nekada bilo sjedište Američkog konzulata, a u novije vrijeme i Gradskog komiteta SK Sarajeva.

Olimpijski muzej u Sarajevu - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Olimpijski muzej u Sarajevu

Iako je obnova Muzeja trajala od njegovog devastiranja 1992. godine, pa sve do danas u vrlo teškim društveno-ekonomskim uslovima, uspješno je završena.

Završna faza krunisana je svečanom ceremonijom otvaranja Olimpijskog muzeja, koja je održana 9. oktobra 2020. godine, uz prisustvo princa Alberta II od Monaka, koji je bio zvanični predstanik Međunarodnog olimpijskog komiteta i Predsjednika Thomasa Bacha.

Na godišnjicu Olimpijade, fotoreporter portala Radiosarajevo.ba obišao je ovaj muzej i zabilježio divne prizore - koji će vas sigurno vratiti na ove historijske trenutke za Bosnu i Hercegovinu!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije