Propadanje Bentbaše: Od omiljenog kupališta do zaborava

6
A. M.
Propadanje Bentbaše: Od omiljenog kupališta do zaborava
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Bazeni Bentbaša zapušteni

Nekada popularno kupalište na Bentbaši, koje je bilo omiljeno okupljalište građana Sarajeva, danas je u potpunosti zapušteno.

Tokom ljetnih dana, bazeni su odzvanjali galamom i smijehom djece, dok su Sarajlije uživale u osvježenju i druženju na ovom čarobnom mjestu. Ulaz na bazene koštao je samo dvije marke, a za one koji nisu imali novca, čuvari su često progledavali kroz prste, dopuštajući im da preskoče ogradu ili zid.

Mnogi su ostajali nakon zatvaranja bazena kako bi pokupili smeće i tako zaradili besplatnu ulaznicu za naredni dan.

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

Međutim, veselje i smijeh su utihnuli 2009. godine kada su bazeni zatvoreni. Danas, prostor koji je nekada bio pun života, zjapi prazan i propada.

Bivše kupalište sada izgleda kao bara, a lokacija koja je nekada bila jedna od perspektivnijih u Sarajevu, ostavljena je da propada.

Bazen na Bentbaši je bio mjesto gdje su Sarajlije mogle provesti cijeli dan za simbolične dvije marke, unijeti svoju hranu i piće, igrati odbojku na pijesku i uživati u ljetnim danima. Nažalost, sadašnji izgled bazena ne odaje ni traga toj živopisnoj prošlosti.

Teško je zamisliti da je prije nekoliko godina ovo bilo najveselije mjesto tokom ljeta u Sarajevu, ispunjeno smijehom i grajom djece koja su tu provodila svoje ljetne raspuste.

Zapušteni bazeni na Bentbaši danas predstavljaju tužan podsjetnik na neka sretnija vremena. Lokalna zajednica i bivši posjetioci često izražavaju nostalgiju i tugu zbog propadanja ovog omiljenog mjesta.

Ostaje nada da će se u budućnosti naći rješenje za obnovu i revitalizaciju ovog prostora, kako bi ponovno postao mjesto okupljanja, radosti i druženja za sve generacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije