Bazeni na Bentbaši radili više od stotinu godina, a danas prazni i zapušteni

N. Ka.
Bazeni na Bentbaši radili više od stotinu godina, a danas prazni i zapušteni
Narodna banja ili javno kupalište na Bentbaši u Sarajevu, otvoreno je na današnji dan 20. jula 1902. godine i radilo je skoro 100 godina.

Naime, rijeku je ovdje nekad premošćivala ćuprija od jarećih mjehova, koju je Omer-paša Latas sagradio. Zatim drveni most, koji je sagrađen 1793. godine, koji je služio za vađenje drvenih balvana, koji su spuštani u Paljansku Miljacku i rijekom transportovani do grada.

Dolaskom Austro-Ugarske na ovom dijelu sagrađeno je kupalište Da Rive još 1884. godine, a gradnjom ceste prema Kozijoj ćupriji, probijen je današnji tunel i sagrađena narodna banja, koja je otvorena na današnji dan.

Bazeni na Bentbaši nekad - undefined

Arhiv: Bazeni na Bentbaši nekad

Tokom Drugog svjetskog rata bazen je uništen, a na njegovu rekonstrukciju se čekalo sve do kraja 50-ih godina prošlog stoljeća. Tada je napravljen novi bazen u koji je voda ulazila s brane pomoću pumpi, filtrirala se te se ponovo izbacivali van. Uoči Olimpijskih igara u Sarajevu, Bentbaša je ponovo renovirana, te je poprimila današnji oblik. Bazen nije imao olimpijske norme, a voda koje je korištena je bila iz vodova, te ga je bilo skupo održavati.

Popularno kupalište na Bentbaši radilo je godinama i bilo je okupljalište raje iz Sarajeva. Mogla se čuti galama i smijeh djece tokom ljetnih dana. Svi koji su se ikada kupali na ovom bazenu sjećaju se da je ulaz bio dvije marke, a za one koji nisu imali novca da plate kartu čuvari su znali progledati kroz prste, pa su ih puštali da preskoče ogradu ili zid, a pojedini su ostajali posije zatvaranja bazena da pokupe smeće i tako su zarađivali besplatnu ulaznicu za naredni dan.

Veselo druženje i smijeh je nestao 2009. godine kada su bazeni zatvoreni. Danas izgledaju kao bara, prostor zjapi prazan i propada na lokaciji koja je jedna od perspektivnijih u Sarajevu.

Džemal Šurković upravljao je bazenima do njihovog zatvaranja, kaže da je razlog zatvaranja bazena šteta koja je nastala dizanjem brane na najviši nivo, zbog toga što bi tada čitavo postrojenje koje se nalazi ispod bazena bivalo potopljeno i dodaje da nije imao snage da se bori sa vlastima.

bazeni_danas_rsa001.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba: Nekada su sarajlije ovdje provodile ljeto

Bazeni na kojem su Sarajlije mogle provesti cijeli dan za dvije marke, mogli unijeti i hranu i piće, odigrati odbojke na pjesku, uhvatiti malo boje, više ne radi. Zahvaljujući današnjem izgledu nemoguće je nekome objasniti da je to prije devet godina bilo najveselije mjesto tokom ljeta u Sarajevu. Ne može se nekom dočarati smijeh i graja djece koja su ljetne raspuste provodili na bazenima.

Općina Stari Grad nadležna je za ove bazene. Portal Radiosarajevo.ba je kontaktirao ovu instituciju, no nisu nam odgovorili do zaključenja ovog teksta.

Ono što znamo jeste da su riješeni imovinsko-pravni probleme u vezi s bazenima 2012. godine, da su te godine bazeni uknjiženi na Općinu, ali radova od tada nije bilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije