Poznato turističko mjesto Pamukkale: Dvorac pamuka

AA
Poznato turističko mjesto Pamukkale: Dvorac pamuka

Poznato turističko mjesto Pamukkale u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija, prošle godine posjetilo je više od 1,5 miliona turista iz cijelog svijeta, a cilj je da taj broj bude veći u ovoj godini.

Pamukkale, koje se nalaze na listi svjetske baštine UNESCO-a, samo u prvih pet mjeseci ove godine posjetilo je više od pola miliona turista. Očekuje se da će ove godine biti zabilježen rekordan broj turista.

Pamukkale ima 17 izvora iz kojih izvire voda temperature od 35 do 100 stepeni. Pamukkale doslovno znači "dvorac pamuka" i jedno je od najimpresivnijih čuda Turske. Tvrdi, bijeli depoziti iz daljine podsjećaju na snijeg.

Već 2.500 godina, zahvaljujući termalnim vodama, ovo tursko turističko mjesto lijek je za mnoge koji dolaze na ovo područje.

Pored domaćih turista, u Pamukkaleu se mogu sresti i turisti iz svih europskih zemalja, ali i Kine, Japana, Južne Koreje i drugih zemalja Dalekog istoka.

Direktor Udruženja hotelijera i turističkih radnika Gazi Murat Sen izjavio je da ovo područje tokom cijele godine privlači pažnju velikog broja turista koji uživaju u ljepotama tog kraja.

Prema njegovim riječima, najbrojniji turisti su oni sa Bliskog istoka, zatim Rusi, Europljani i Južnoamerikanci. Sen je dodao i da je zabilježeno veliko povećanje turista iz Kine.

Pogledajte ovo predivno turističko hit mjesto u našoj fotogaleriji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije