Pozdrav iz Rovinja: Grad šarenih kuća, mediteranskog šarma i visokih cijena

1
D. S.
Pozdrav iz Rovinja: Grad šarenih kuća, mediteranskog šarma i visokih cijena
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Rovinj

Rovinj je smješten na zapadnoj obali Istre u susjednoj Hrvatskoj, a brojni će vam reći da ovo mjesto morate vidjeti barem jednom u životu.

Lokalci tvrde da Rovinj nudi sve ono što posjetiteljima treba: atraktivnu historijsku gradsku jezgru sa crkvom Sv. Eufemije, bogatu turističku ponudu i raznovrstan izbor hotela različitih kategorija.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba trenutno boravi u gradu na obali i za svoje čitateljice i čitatelje izabrala je nekoliko lokacija koje morate posjetiti ukoliko vas put odvede u Rovinj, a naravno za vas smo 'snimili' i cijene hrane i pića.

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Intervju | Vedran Đekić: "Esencijalna ljepota glumačke igre je da uči, ali i liječi"

Stara gradska jezgra

Već u 7. stoljeću Rovinj je bio opasan gradskim bedemima, kasnije pojačavanim i dograđivanim gradskim kulama. Grad je imao sedam vrata, a sačuvana su troja: Vrata sv. Benedikta, Portica i Vrata Sv.Križa.

Kulturno historijska cjelina grada Rovinja zaštićena je kao spomenik kulture rješenjem Konzervatorskog zavoda u Rijeci još 1963. godine.

U regiju stiglo nevrijeme: Snimljena i fascinantna pijavica iznad Rovinja

U regiju stiglo nevrijeme: Snimljena i fascinantna pijavica iznad Rovinja

Rovinj ćete najbolje upoznati ako prošećete njegovim uskim kamenim ulicama, naravno, obavezno obratite pažnju na šarene zgrade i dimnjake.

Crkva sv. Eufemije

Crkva sv. Eufemije je barokna građevina venecijanskog stila i najveći je spomenik u gradu. Smještena je u središtu poluotoka, a rekonstruirana je u vremenu između 1725. i 1736. godine.

Ukoliko se odlučite popeti na 60 metara visok zvonik crkve ugledat ćete nezaboravan prizor na cijeli grad. Osim toga, kip koji je na samom vrhu zvonika, služi kao vremenski orijentator - pokazuje u koju stranu puše vjetar.

Nekada je krasila razglednice koje smo dobivali iz Rovinja, a danas je često možemo vidjeti na društvenoj mreži Instagram.

Rovinj
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Rovinj

Gradski sat

Rovinjski glavni gradski trg - Trg Tita Maršala glavno je okupljalište Rovinjana.

Na Trgu se nalazi sat gradski sat koji je izgrađen u 12. stoljeću i tada je bio dio gradskih zidina, a sastavni je dio kule od 14. stoljeća. Kula je bila više puta nadograđivana, a završni izgled poprima u 19. stoljeću. Ispod tornja, nekada je postojao zatvor za manja krivična djela.

Dodajmo i da je crvena kula najviši objekat na trgu i samim tim odlično je mjesto na kojem možete zabilježiti nezaboravnu fotografiju.

Mediterraneo bar

Ukoliko ukucate Rovinj na svoju tražilicu na Instagramu najvjerovatnije će vam se prikazati najveselije i najpopularnije mjesto za fotografisanje u Rovinju.

Rovinj
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Rovinj

Bar se nalazi u ulici Sv. Križa u prvom redu do mora, a do njega vode šarmantne stepenice koje ste jednom zasigurno vidjeli na Instagramu. 

Na ovom mjestu možete popiti kafu ili koktel, gledati u more, uživati u zalasku sunca i naravno napraviti odličnu fotografiju.

Grisia 

Ulica Grisia prekrasna je slikovita ulica koja vodi do crkve Sv. Eufemije i pripada najprepoznatljivijim zaštitnim znakovima staroga Rovinja.

Iako je svaka ulica u starom dijelu Rovinja popločana, ova ima specifičan šarm. Posebna je po jednodnevnoj umjetničkoj izložbi, natjecateljskog karaktera, koja se u Grisiji priređuje kontinuirano od augusta 1967. godine u organizaciji Zavičajnog muzeja grada Rovinja.

Iako izložba traje samo jedan dan u augustu, ulicom se širi umjetnički ugođaj kroz sve dane u godini.

Cijene u Rovinju

U prosjeku kafa košta 2 eura (4 KM), a ručak nećete platiti manje od 10 eura (20KM).

Rovinj
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Rovinj

Supu možete pojesti za 8 eura (16KM), raspon cijena ribe je od 14 (28KM) do 25 eura (49 KM), salata košta od 8 (16 KM) do 15 eura (30KM), za pizzu ćete izdvojiti minimalno 10 eura (20 KM), a za tjesteninu 12 eura (24 KM), dok će vas kuglica sladoleda koštati minimalno 2 eura (4 KM).

U restoranima uz more, cijene su nešto veće od onih u restoranima u uskim uličicama, ali vjerujemo da svaki od posjetitelja pronađe nešto što odgovara njegovom budžetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije