Posjetili smo Jablaničko jezero: Evo šta smo zatekli i kakve su cijene

1
N. Žunić
Posjetili smo Jablaničko jezero: Evo šta smo zatekli i kakve su cijene
Foto: Radiosarajevo.ba / Jablaničko jezero

Sve više građana Bosne i Hercegovine bira odlazak na jezera u našoj zemlji kao svoju destinaciju tokom godišnjih odmora.

Tako je ekipa portala Radiosarajevo.ba posjetila Jablaničko jezero i provela dan u tipičnom smještaju za ovaj dio Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu da je bio radni dan, zatekli smo mirniju situaciju.

Nije bilo mnogo gostiju, mada lokalni vlasnici smještaja kažu da imaju odličnu sezonu. Jedna mještanka je za portal Radiosarajevo.ba izjavila kako je izrazito zadovoljna.

KCUS obavještava javnost: "Suočeni smo s problemom nedostatka određenih lijekova"

KCUS obavještava javnost: "Suočeni smo s problemom nedostatka određenih lijekova"

"Sezona je stvarno fantastična. Obično smo puni cijeli juni i juli, ali zbog lošeg vremena nismo mogli iskoristiti veći dio juna.

Međutim, kroz cijeli juli i august smo stvarno puni. Imala sam jedan ili dva dana gdje smo imali slobodnu sobu, a to je bilo zbog otkazivanja gostiju u zadnji moment", rekla je ova vlasnica smještaja za naš portal.

Jablaničko jezero
Foto: Radiosarajevo.ba: Jablaničko jezero

Pomogla je činjenica da nije bilo padanja nivao vode u jezeru.

"Valjda nisu imali kome prodavati struju, pa nisu smanjivali nivo vode", rekla je mještanka, misleći na činjenicu da je Jablaničko jezero vještačko, kreirano zbog brane na rijeci Neretvi.

Iz iskustva svojih gostiju, rekla nam je i kako provode svoje ljetne odmore.

"Dva su tipa gostiju. Većina provodi sedmicu na moru, pa onda vikend na jezeru. Manji broj provede 5-6 dana tu na jezeru umjesto putovanja ka primorju. Nažalost, ove godine nije bilo mnogo dnevnih gostiju", rekla je vlasnica smještaja za portal Radiosarajevo.ba.

Jablaničko jezero
Foto: Radiosarajevo.ba: Jablaničko jezero

Ono što je svakako velika prednost ovog jezera je pristupačnost. Cijene se kreću oko 20 KM dnevno po osobi, gdje dobijete sobu, kuhinju i kupatilo. Možete doći i na jedan dan bez noćenja, a cijena je 5 KM po osobi.

U okolici imate mnoštvo kafića, a cijene nisu mnogo različite od većine gradova u Bosni i Hercegovini. Za kafu ćete izdvojiti 2-3 KM, za negazirani ili gazirani sok 3 KM, a za pivo također 3 KM.

Ako ste zainteresirani za splav kojim možete obići jezero, to zadovoljstvo će vas koštati oko 80 KM.

Jablaničko jezero
Foto: Radiosarajevo.ba: Jablaničko jezero

S rastućim cijenama na Jadranu, i hrvatskom i crnogorskom, sve veći broj građana koristi ljepote Bosne i Hercegovine za svoje godišnje odmore i ljetovanja. Neki čak i kombiniraju, te provode manje vremena na primorju. Imajući u vidu da su cijene dosta pristupačnije, a da se sve više građana bori s osnovnim troškovima, sigurno je da će naša jezera biti sve popularnija destinacija za mnoge stanovnike BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije